Onze collega’s Ferry van Elk en Patrick van de Moosdijk nemen ons mee in de uitdagingen van het project Zorgcentrum Sint Carolus. Door de beperkte ruimte is een slimme planning en samenwerking extra belangrijk. Met duurzame installaties zoals warmtepompen en zonnepanelen zorgen we voor comfort én toekomstbestendigheid. Zo bouwen we samen aan een modern en duurzaam zorgcentrum.
We bouwen midden in een woonwijk’, vertelt Ferry van Elk, projectleider werktuigbouwkundige installaties bij Lomans, over zorgcentrum Sint Carolus in Hilversum. Een uitdagende locatie, zo meent hij: ‘Het is alsof we bouwen op een postzegel; het bouwterrein is bijzonder krap.’
‘Daarom moeten we slim omgaan met transport en leveringen’, vervolgt hij. ‘Materialen worden just-in-time geleverd. Dat houdt in dat ze precies op het moment komen dat ze nodig zijn. Dit heeft verschillende voordelen, zoals minimale voorraden en lagere voorraadkosten. Maar het vraagt ook om een strakke planning om zowel oponthoud in het project als overlast in de woonwijk te voorkomen.’
Twee gebouwen
Het nieuwe zorgcentrum in Hilversum bestaat uit twee gebouwen met een totale oppervlakte van 6.700 vierkante meter. In gebouw B worden 100 studio’s en 10 gezamenlijke woonkamers gerealiseerd. Gebouw A bestaat uit 32 appartementen. Ferry, die al 3,5 jaar werkt als projectleider bij Lomans, verwacht: ‘Als alles volgens planning verloopt, wordt Sint Carolus begin 2026 opgeleverd.’ Patrick van de Moosdijk, projectleider elektrotechnische installaties (E) en al 19 jaar werkzaam bij Lomans, vertelt: ‘Gebouw B wordt prefab gerealiseerd door Preworx, specifiek voor de kracht- en verlichtingsinstallaties. We zijn nu in gesprek om te kijken of we voor Gebouw A de nieuwe prefabhal kunnen benutten. Het idee is dat de Lomans Academy de krachtinstallatie prefabriceert, waarna Lomans deze op locatie installeert.’
Comfortabel binnenklimaat
‘Dat is nog niet alles’, vervolgt Patrick over de duurzaamheid van het project. ‘We gebruiken warmtepompen, zonnepanelen en bodemenergie om het zorgcentrum op een duurzame manier van energie te voorzien. Dankzij vloerverwarming en -koeling biedt het zorggebouw een comfortabel binnenklimaat en voldoet het aan de nieuwste eisen.’ Een technische vernieuwing is het gebruik van bodemlussen voor verwarming en koeling. Projectleider Ferry legt uit: ‘We plaatsen 19 lussen die elk 120 meter diep de grond in gaan. Die bodemlussen, ook wel bodemwarmtewisselaars genoemd, dienen als een soort buffer en worden ondersteund door onze installaties’.
Autodesk Construction Cloud
Om het project soepel te laten verlopen, werkt Lomans met het documentmanagementsysteem Autodesk Construction Cloud (ACC). Patrick: ‘We digitaliseren zoveel mogelijk. Het hele project is te volgen via Autodesk, waardoor alles up-to-date en toegankelijk is voor het team, inclusief de jongens op de bouw.’ Ferry kijkt vooruit naar de afronding van het project: ‘Projecten worden steeds uitdagender, vooral door knelpunten zoals netcongestie en beperkte beschikbaarheid van bijvoorbeeld water. Toch is het mooi om te zien hoe alles samenkomt in dit grootschalige project en hoe de jongens plezier hebben in hun werk. Dat maakt al het harde werk de moeite waard.’
Intensieve samenwerking
Naast technische uitdagingen vraagt het project om intensieve samenwerking met verschillende nutsbedrijven, zoals Vitens, Liander, Ziggo en KPN. Patrick geeft als voorbeeld: ‘De energievoorziening voldeed niet aan het nieuw gevraagde vermogen voor de installaties. Daarom zijn er intensieve gesprekken gevoerd met Liander om extra capaciteit op het net te realiseren en de uitbreiding mogelijk te maken.’ Ook het leidingtracé vraagt om coördinatie: ‘Gebouw B ligt het verst op het terrein en krijgt een nieuwe voedingsleiding’, legt Patrick uit. ‘Gebouw A krijgt een eigen watermeter en energievoorziening per woning. Dat vereist extra afstemming: de plaatsing van watermeters is bijvoorbeeld afhankelijk van de waterdruk in de straat. Als dat niet voldoende is, moeten we alternatieve oplossingen vinden.
‘We draaien letterlijk mee in hun dagelijkse operatie, we drinken dezelfde koffie als de directeur’, vertelt Spencer enthousiast. Als projectmanager bij Lomans speelt hij een centrale rol in de ontwikkeling en het beheer van de AFAS-campus in Leusden. ‘Een grootschalig totaalproject in onze achtertuin, dichterbij kunnen we het niet krijgen.’ ‘Bij AFAS doen we alles:…
Voor sommigen is De Kuip een heilige voetbaltempel, een plek waar de geschiedenis van Feyenoord door elke betonnen balk weerklinkt. Voor Patrick, onze manager Safety & Security, is het ‘gewoon’ de werkvloer. Sinds de aftrap in medio 2023 vormt hij, samen met andere sterspelers van Lomans, de voorhoede in het verbeteren van de IT-infrastructuur binnen…
Sinds kort vervult Hugo Overakker de rol van manager prefab. Met prefab staan we aan de vooravond van een grote stap richting slimmere, efficiëntere én duurzamere projectuitvoering: prefabricage. Prefab is geen toekomstmuziek; het is een manier van werken die ons nú al kan helpen om projecten beter te organiseren, kosten te verlagen en kwaliteit te…
Heb je vragen of heb je ondersteuning nodig? Onze experts staan klaar om je te helpen.