Sluiten

Top 5: Energiebesparingen door installatieaanpassingen

20 oktober 2016

Het kabinet neemt extra maatregelen om de doelen uit het energieakkoord te behalen. Strengere energie-inspecteurs gaan een milieuregel handhaven die veel mensen vergeten zijn. Bedrijven, overheden en organisaties zijn verplicht om te investeren in energiebesparende maatregelen die zich binnen vijf jaar terugverdienen. Het gaat om gebouwen met een jaarlijks elektriciteitsverbruik van meer dan 50.000 kWh of meer dan 25.000 m3 aardgasequivalenten (Aeq). Dit klinkt als veel verbruik, maar dit betreft de meeste bedrijven met een vloeroppervlak van 1000 m2 en groter.

Als energieadviseurs komen wij in veel verschillende gebouwen waar deze regel van toepassing is. Er zijn natuurlijk tal van mogelijkheden om energie te besparen, maar we hebben een top 5 samengesteld van de grootste energiebesparingen door installatieaanpassingen.

1. Verlichting

In gebouwen zijn vaak verlichtingsinstallaties aanwezig met verouderde technieken. meestal zijn deze installaties ook niet voorzien van slimme schakeltechnieken zoals aanwezigheidsdetectie of daglichtregelingen. Een combinatie die garant staat voor een zeer hoog energieverbruik. In dergelijke situaties zijn besparingen van 50% tot 70% op verlichtingsenergie haalbaar.

2. Circulatiepompen

De toegepaste circulatiepompen voor de CV- en koelinstallaties zijn vaak conventioneel met een verouderde pompregeling. Door de pompen te vervangen voor een A-label pomp met automatische toerenregeling zijn energiebesparingen van 40% tot 70% op pompenergie haalbaar.

3. Ventilatie warmteterugwinning

De ventilatielucht wordt bij oudere gebouwen doorgaans direct van buiten gehaald en vervolgens volledig opgewarmd voordat deze het gebouw ingebracht wordt. De warmte in de retourlucht wordt vervolgens naar buiten “weggegooid”. Ook is er in veel gevallen sprake van beperkte regeling waardoor er vaak te veel geventileerd wordt. Door een vorm van warmteterugwinning toe te passen en de regeltechniek aan te passen kunnen besparingen tot 40% op verwarmingsenergie gehaald worden.

4. Verwarming

Ook zijn er in oudere gebouwen vaak nog VR-ketels aanwezig, in combinatie met een gebrekkige regelinstallatie zorgt dit voor een hoog gasverbruik. Het komt zelfs regelmatig voor dat wij constateren dat de koelinstallatie en de CV-installatie tegen elkaar in staan te werken.  Door het vervangen van de ketel en de regeltechniek zijn energiebesparingen tot 30% op verwarmingsenergie haalbaar.

5. Ventilatie

Ventilatoren in luchtbehandelingskasten en dakventilatoren zijn vaak dusdanig verouderd dat vervanging loont. Indien de nieuwe ventilatoren aanvullend worden voorzien van bijvoorbeeld een frequentieregelaar zijn energiebesparingen tot 30% op ventilatorenergie te realiseren.

De terugverdientijden van deze top 5 ligt in de meeste gevallen onder de 5 jaar. Een bijkomend voordeel is dat met de vervanging van verouderde installatieonderdelen ook de onderhoudskosten lager worden en het in bepaalde gevallen bovendien tot een comfortverbetering leidt.

Er is in gebouwen dus veel energie te besparen, wat enorme kansen biedt om geld te besparen en waarmee we bovendien onze leefomgeving een stukje groener maken.

Weten wat dit voor u betekent? Neem contact op met een van onze duurzaamheidsadviseurs.

Michel Kemper

De Groene Jongens

Nog niet uitgelezen? We hebben meer.

24 juni 2025

AFAS als speelveld voor innovatie: ‘Bijzonder om dat vertrouwen te krijgen’ 

‘We draaien letterlijk mee in hun dagelijkse operatie, we drinken dezelfde koffie als de directeur’, vertelt Spencer enthousiast. Als projectmanager bij Lomans speelt hij een centrale rol in de ontwikkeling en het beheer van de AFAS-campus in Leusden. ‘Een grootschalig totaalproject in onze achtertuin, dichterbij kunnen we het niet krijgen.’  ‘Bij AFAS doen we alles:…

17 juni 2025

De Kuip als thuisbasis: waar hectiek en historie hand in hand gaan

Voor sommigen is De Kuip een heilige voetbaltempel, een plek waar de geschiedenis van Feyenoord door elke betonnen balk weerklinkt. Voor Patrick, onze manager Safety & Security, is het ‘gewoon’ de werkvloer. Sinds de aftrap in medio 2023 vormt hij, samen met andere sterspelers van Lomans, de voorhoede in het verbeteren van de IT-infrastructuur binnen…

10 juni 2025

Prefab: samen slimmer bouwen voor meer rendement én kwaliteit 

Sinds kort vervult Hugo Overakker de rol van manager prefab. Met prefab staan we aan de vooravond van een grote stap richting slimmere, efficiëntere én duurzamere projectuitvoering: prefabricage. Prefab is geen toekomstmuziek; het is een manier van werken die ons nú al kan helpen om projecten beter te organiseren, kosten te verlagen en kwaliteit te…

Stel ons je vraag

Heb je vragen of heb je ondersteuning nodig? Onze experts staan klaar om je te helpen.

Een aantal van onze certificaten