Sluiten

Onze Lieve Vrouwetoren straalt weer met behulp van Lomans

2 november 2015

Een jaar geleden stonden wij gezamenlijk op het plein te kijken naar de onthulling van de Onze Lieve Vrouwetoren. Voor ons is dat eigenlijk toch heel bijzonder, want wij hebben gewerkt aan één van de symbolen van de stad Amersfoort. De stad waar wij al bijna een eeuw een band mee hebben. Inmiddels is het lichtontwerp van Jeroen Jans genomineerd geweest voor ‘Best International Architectural Lighting Design’ en is het ontwerp dus opgepikt door mensen over de hele wereld.  Lees hieronder het verhaal over de Onze Lieve Vrouwetoren!

Onze Lieve Vrouwetoren Amersfoort

De Onze Lieve Vrouwetoren in Amersfoort kreeg zaterdag 1 november 2014 nieuwe verlichting. Alsof dat al niet bijzonder genoeg was, mogen wij onze naam daaraan verbinden. Lomans is namelijk verantwoordelijk voor de installatie die nodig is om de toren van het nieuwe licht te voorzien.

Voorheen verlichtte men de toren met stralers van beneden af. Dit was echter niet meer toegestaan en Jeroen Jans, Amersfoortse lichtontwerper, maakte een nieuw ontwerp waarbij er gebruik wordt gemaakt van led-verlichting. De armaturen (133 stuks) zijn zo geplaatst dat zij niet alleen de buitenzijde, maar ook de opengewerkte delen verlichten. Daarnaast zijn de armaturen vastgezet op een manier dat zij het monument niet beschadigen of een heel ander uiterlijk geven. De geplaatste led-verlichting zorgt voor een prachtig contrast. De toren is veel beter zichtbaar, ook ver buiten de stad.

Een geslaagd project

Projectleider Sebastiaan Schut kijkt terug op een geslaagd project. “Ik ben geboren en getogen in Amersfoort. Iedereen kent de Lieve Vrouwetoren in de regio. Ik vind het prachtig dat wij als Lomans onze naam daaraan kunnen verbinden.’ Daarnaast waren de werkzaamheden ook best spannend. “Valharnassen, het heen en weer lopen op de smalle uitgesleten trappen en de windkracht waren ook voor de monteurs een uitdaging. Ik ben trots op de manier van werken van mijn collega’s.”

Ook over de inzet is hij zeer tevreden. Die kwam ook naar voren op donderdagavond 30 oktober. Sebastiaan: “Donderdagavond was de generale repetitie. Om half twaalf waren we afgedaald en zaten we op het terras nog even naar de toren te kijken. Het licht moest natuurlijk perfect zijn. Jeroen Jans mistte op dat moment nog één lamp in zijn ontwerp. Hop! En daar gingen we weer naar boven! Een uur later stonden we weer beneden. Wel een beetje moe, maar het resultaat mag er zeker wezen.”

Stralend Middelpunt van Nederland

Dat de toren een nieuw lichtplan nodig had, was al langer duidelijk. Helaas was het voor de gemeente niet mogelijk om de financiering rond te krijgen. Een groep vrijwilligers voelde zich zo betrokken bij het stadsbeeld van Amersfoort dat zij een stichting oprichtten: Stralend Middelpunt van Nederland. Met regionale partijen werd er gekeken naar de mogelijkheden en zo deden wij onze intrede in dit mooie project.

Lomans is al bijna een eeuw werkzaam in regio Amersfoort en wij zijn daar ontzettend trots op. De toren ziet er geweldig uit en wij zien het als een ‘schitterende’ referentie. Hopelijk mag men hier nog vele jaren van genieten!

Nog niet uitgelezen? We hebben meer.

Trees for all

CO-compensatie met Trees for all

10 februari 2021

Lomans verlengt samenwerking met Rijkswaterstaat

20 april 2021

Lomans Academy online informatie avond

18 november 2021

2 december 2021

Blog: Lomans in houtbouw

27 januari 2022