Sluiten

Gemiddelde energieverbruik omlaag door slimme LED verlichting

14 maart 2016

Na werkzaamheden in een bestaande werkplaats voor treinstellen in Noord-Holland is het ons gelukt om het energieverbruik terug te dringen. Door het plaatsen van slimme LED verlichting is dit met ruim 60% gereduceerd. Door LED verlichting te combineren met een slim schakelsysteem hebben wij deze reducering mogelijk kunnen maken.

De veranderingen

  • 144 armaturen met een vermogen van 280 Watt per stuk zijn vervangen door energiezuinige LED armaturen.
  • In de hal is een slim schakelsysteem aangebracht welke door middel van bewegingssensoren de verlichting alleen daar laat branden waar personen actief zijn.
  • Het binnenvallend daglicht wordt gemeten en de verlichtingsinstallatie wordt bij voldoende daglicht automatisch gedimd tot een door de opdrachtgever bepaald minimaal lichtniveau.

Deze aanpassingen leveren een besparing op van 210.000 kWh per jaar op energieverbruik voor verlichting. Door deze maatregel is een ook reductie van 118.800 KG CO2 per jaar gerealiseerd.

Naast de energiebesparing wordt ook nog ā‚¬ 35.000,- aan onderhoudskosten bespaard in de komende 15 jaar. De levensduur van LED Lichtbronnen is namelijk vier keer zo hoog als de lichtbronnen in de bestaande armaturen.

Energie investeringsaftrek (EIA)

Het vervangen van bestaande verlichting door LED verlichting en het hierboven omschreven schakelsysteem is opgenomen in de energielijst van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Op deze maatregelen kan een energie investeringsaftrek worden aangevraagd waarmee 58% van de investeringskosten in mindering mag worden gebracht op de fiscale winst. Het netto voordeel bedraagt ongeveer 14% van de investering.

Het verduurzamen van verlichtingsinstallaties zorgt dus niet alleen voor een lagere CO2 uitstoot, maar ook voor lagere maandlasten.

Nog niet uitgelezen? We hebben meer.

Trees for all

CO-compensatie met Trees for all

10 februari 2021

Lomans verlengt samenwerking met Rijkswaterstaat

20 april 2021

Lomans Academy online informatie avond

18 november 2021

2 december 2021

Blog: Lomans in houtbouw

27 januari 2022