VARA, BNN en NTR nu samen gehuisvest

19 januari 2017

Sinds de samenvoeging van omroepverenigingen VARA en BNN groeide de wens naar een gezamenlijke huisvesting. Het resultaat van de anderhalf jaar durende verbouwing is een modern en open omroepgebouw, dat dankzij onder meer vernieuwde installaties weer jaren vooruit kan. Fusies tussen bedrijven en/of instellingen gaan zelden gepaard zonder veranderende huisvestingen. Dat geldt ook voor de omroepverenigingen VARA en BNN op het Hilversumse Mediapark. Beide omroepen fuseerden vorig jaar, dus dienden medewerkers (ook die van NTR) te worden gehuisvest in een en hetzelfde gebouw. Installatiebedrijf Lomans uit Amersfoort realiseerde voor het gerevitaliseerde gebouw zowel de werktuigbouwkundige als elektrotechnische installaties. Onder moeilijke omstandigheden, zegt Marvin van Dam, projectleider W-installaties. “Het complexe aan dit soort projecten is dat de werkzaamheden tijdens het werk gewoon doorgaan. Dit houdt in dat er strak volgens fases moet worden gewerkt. En volgens een vaste volgorde.” Lomans besloot voor een gang van beneden naar boven, eerst links en vervolgens rechts. Alleen dan konden de uitzendingen zonder onderbreking doorgang vinden.

Logistiek

Lomans installeerde voor het pand onder meer een nieuw klimaatplafond, bestemd voor verwarming en koeling. Complicerende factor daarbij was de wateraanvoer: komend vanaf de verdiepingen erboven, dus logistiek moeilijk  uitvoerbaar. Van Dam: “Een klimaatplafond is een mooi systeem, je ziet er niks van, want alle elementen worden weggewerkt boven de plafondplaten. De montage ervan moest nauwgezet worden afgestemd, omdat we feitelijk op twee verdiepingen tegelijk bezig waren. Maar dankzij eendrachtig samenwerken, ook met personeel, is het allemaal prima gelukt.” Ook vernieuwd c.q. aangepast werden de ventilatie-installatie en computervloeren. Dit laatste omdat de data-aansluitingen niet meer op de juiste plaats zaten.

Brandmeldpaneel

Ook verkreeg het pand nieuwe elektra. Lomans installeerde en verving onder meer de verlichting, beveiliging en inbraak en noodverlichting en installeerde een nieuwe brandmeld- en ontruimingsinstallatie. Ook hiervoor gold het dilemma te moeten installeren, terwijl in het gebouw werd doorgewerkt. Lomans’ projectleider elektrotechniek Mark Holl: “Qua veiligheid is het een complex gebouw om te installeren. De grootste logistieke uitdaging was dat de bestaande brandmeld- en ontruimingsinstallatie geen minuut kon worden afgesloten. Want de veiligheid voor werknemers stond te allen tijde voorop.” Lomans installeerde een nieuwe brandmeldinstallatie, inclusief een hypermodern digitaal brandmeldpaneel. Zeer bijzonder, volgens Holl: “Met een digitaal tv-scherm worden eventuele brandhaarden inzichtelijk gemaakt. Er kan tot zeer groot worden ingezoomd, zodat exact duidelijk is waar de brandhaard zich bevindt.”

bnn8

 Tevreden

Inmiddels is het gebouw al weer enige tijd in gebruik. Te zien is nu een totaal veranderde indeling, waarin de voorheen enigszins hokkerigheid heeft plaatsgemaakt voor open en transparante ruimten. Verlichting is nu vrijwel overal in LED uitgevoerd en door het hele gebouw heen is Wi-Fi te vangen. En hoewel het werk zeker niet eenvoudig was, kijken zowel Van Dam als Holl er tevreden op terug. Want mooi voor op de referentielijst, bovendien met louter tevreden gebruikers. Holl: “Het was een uitdagend project, in meerdere opzichten. Maar daar houden wij juist wel van.”

Specifieke installatietechnieken voor NTR/BNN-VARA-gebouw

Na een intensief bouwtraject is eind maart de revitalisering van het NTR/BNN-VARA-gebouw op het Mediapark in Hilversum afgerond. In minder dan anderhalf jaar tijd heeft de binnenzijde van het pand een volledige transformatie ondergaan, waarbij W4Y Adviseurs het advies en de bouwbegeleiding voor de werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties heeft verzorgd. De uitvoering lag in handen van totaalinstallateur Lomans uit Amersfoort. “Een media-gebouw vraagt om specifieke installatietechniek”, vertelt Chris Kooij namens W4Y Adviseurs. “Maar dat was niet de enige uitdaging in dit project. Het bestaande klassieke ‘hokjes-concept’ moest plaatsmaken voor open werkplekken, conform het Nieuwe Werken. Dit vroeg om een flexibele benadering. Zoveel mogelijk installaties zijn weggewerkt in de computervloeren, met uitzondering van de verlichting, die vanuit de plafonds wordt gevoed.” Aan de hand van het Programma van Eisen heeft W4Y Adviseurs –in zeer korte tijd –de benodigde werkomschrijvingen gemaakt, vertelt hij. “Tijdens de uitvoeringsfase waren wij verantwoordelijk voor de bouwbegeleiding tot en met de oplevering, ook in het naastgelegen entreegebouw.” Tijdens de werkzaamheden bleef het gebouw in gebruik, waarbij de radio- en televisie-uitzendingen niet door bouwgeluiden mochten worden verstoord. “Dit vroeg om goed overleg en een constructieve samenwerking met alle bouwpartijen, waar we goed in zijn geslaagd.”

 bnn9

Bouwinfo

Opdrachtgeven: NTR/BNN-VARA
Bouwmanagement: Piet Nagel
Ontwerp: Architect N-interieurarchitecten/Workshop of Wonders
Bouwkundig Aanemer: Klaassen Groep vestiging Arnhem
Installatie-Advies: W4Y Harderwijk
Installaties: Lomans, Amersfoort, Pneuman, Systemair

Bron: vakblad installatie en bouw

Lomans