Sluiten

Lomans opent bedrijfsschool

27 januari 2020

Lomans leidt de toekomstige generatie technici zélf op!

Lomans Totaalinstallateur start een eigen MBO opleidingsprogramma: De Lomans Academy. Het familiebedrijf biedt leerlingen de kans om binnen de Lomans-organisatie een volledig MBO diploma niveau 2 of 3 te behalen in de elektrotechniek of werktuigbouwkunde. Daarna is het mogelijk om door te stromen naar niveau 4.

De Amersfoortse installateur kent en ervaart het gebrek aan goedgeschoold technisch personeel. Om de installatiesector verder te kunnen blijven ontwikkelen is het cruciaal om jongeren te enthousiasmeren en deskundig op te leiden voor een baan in de techniek. Daarbij is het vooral een uitdaging om voldoende jonge instroom te houden vanuit de diverse opleidingen. Lomans vindt het belangrijk dat leerlingen tijdens hun opleiding op alle gebieden ervaren hoe veelzijdig het technische vak is. Met deze visie gaat het familiebedrijf leerlingen vanaf september 2020 zelf opleiden. Met een brok aan ervaring, het certificaat ‘erkend leerbedrijf’ en de titel ‘Topcoach van het jaar 2019’ heeft Lomans een goede naam opgebouwd als technisch praktijkopleider.

Tijdens de opleidingen krijgen leerlingen voor vijf dagen per week betaald, waarvan ze vier dagen ervaring opdoen in de praktijk en één dag les krijgen. Door samen te werken met MBO Amersfoort is de installateur in staat om volledige MBO opleidingen aan te bieden. Alle lessen vinden daarbij plaats op de Lomans vestiging, waardoor de leerlingen in een praktijkomgeving les krijgen en met veel aandacht begeleid kunnen worden. Saaie lesdagen zijn hiermee verleden tijd; het bedrijf zorgt dat de theoriedagen zoveel mogelijk gecombineerd worden met de praktijk. De technische vakken worden gegeven door ervaren en gecertificeerde Lomans-docenten. MBO Amersfoort ondersteunt door het verzorgen van onder andere de algemeen vormende- en theorievakken, examineringen en lesprogramma’s.

Het rasechte Amersfoortse bedrijf bestaat al meer dan 100 jaar en werkt met ongeveer 300 medewerkers vanuit de vestigingen in Amersfoort en Capelle aan den IJssel. In een eeuw is het bedrijf uitgegroeid van een elektronicawinkel tot totaalinstallateur en behoort het tot de vijftig grootste installatiebedrijven van Nederland. Dat Lomans een familiebedrijf is, vormt na 100 jaar nog steeds de rode draad in de bedrijfsvoering. De financiële resultaten zijn dan ook nooit primair leidend. Niet alleen medewerkers beamen dat de cultuur en werkwijze binnen het bedrijf uniek is, ook klanten weten dat Lomans altijd werkt met de lange termijn voor ogen. Het werkgeluk van haar medewerkers is dan ook erg belangrijk voor het bedrijf. Goede resultaten zijn voor de installateur een gevolg van efficiënt ingerichte teams en medewerkers die gelukkig en gemotiveerd zijn binnen hun functie.

De installateur behoudt en stimuleert de kampioensmentaliteit onder haar medewerkers én leerlingen door continu te blijven verbeteren. Als professioneel lerende organisatie kent Lomans een sterke leercultuur. Binnen iedere positie van het bedrijf zijn er tal van ontwikkelingsmogelijkheden. Met iedere medewerker wordt een individueel trainings- en/of scholingsprogramma opgesteld. Op deze wijze wordt continu geïnvesteerd in de duurzame inzetbaarheid én het werkgeluk van haar medewerkers. Volgens het bedrijf plukken klanten hier uiteindelijk de vruchten van, immers leveren goedopgeleide medewerkers kwaliteit en kunnen zij hun kennis en kunde delen.

De toekomstvisie van het bedrijf is helder; bouwen aan morgen. Daarbij is aandacht voor mens en milieu het uitgangspunt. Blijven bouwen aan de toekomst doet het familiebedrijf door duurzame relaties centraal te stellen. Het verduurzamen van de gebouwde omgeving door klanten te adviseren en enthousiasmeren over duurzaam en toekomstbestendig bouwen is een belangrijke missie van het bedrijf. Lomans heeft zelf als doel om in 2025 volledig CO2-neutraal te zijn. Inmiddels werken de medewerkers vanuit een volledig gasloos pand en bestaat het wagenpark voor meer dan 20% uit elektrische voertuigen.

Als totaalinstallateur verzorgt Lomans alle gebouwgebonden installaties bij zowel nieuwbouw als renovatieprojecten in sectoren zoals distributiecentra, kantoren en de industrie. Lomans werkt voor eindklanten als EndemolShine Nederland, Talpa, Westergasfabriek, PostNL, DHL en ABN AMRO.

Leerlingen die interesse hebben voor een baan in de techniek zijn welkom op één van de informatieavonden die plaatsvinden op 30 januari en 18 februari 2020. Aanmelden daarvoor kan via de website www.lomans.nl, waar ook meer informatie over de Lomans Academy te vinden is.

Nog niet uitgelezen? We hebben meer.

Trees for all

CO-compensatie met Trees for all

10 februari 2021

Lomans verlengt samenwerking met Rijkswaterstaat

20 april 2021

Lomans Academy online informatie avond

18 november 2021

2 december 2021

Blog: Lomans in houtbouw

27 januari 2022