Sluiten

Stefan Jolink

BIM coördinator

"Op dit moment werken we aan de BIM-implementatie; we tillen het modelleren naar een hoger niveau. Want BIM is een digitaliseringsslag."

Stefan Jolink, (28) begon 5 jaar geleden als modelleur. Inmiddels stort hij zich als BIM-coördinator met genoegen op de BIM-implementatie binnen Lomans. “Engineers zien principeschema’s tevoorschijn komen in een model en klantenteams en projectmanagers zijn daardoor ook enthousiast. Er is draagvlak en iedereen leert van elkaar, daar geniet ik van.”

Bij Lomans “ben ik BIM-coördinator. Als modelleurs er echt niet uitkomen bij een model word ik erbij geroepen. Dat oplossingsgericht denken vind ik leuk. Want zo help je collega’s weer op weg.”

En je staat graag voor de klas! “Ja, de afgelopen 2 jaar ben ik docent geweest bij het ROC. Het is super mooi dat je jongeren kan enthousiasmeren voor techniek. Vooral op het gebied van Revit, het tekenprogramma wat ik goed ken. Het is een uitdaging om de theorie boeiend over te brengen. Maar ik houd wel van een uitdaging. Ik probeer zo veel mogelijk de werkelijkheid te vertalen naar lessen. Met echte cases uit de praktijk. Dan neem ik bijvoorbeeld een model mee vanuit ons eigen Lomans kantoor in Capelle aan den IJssel dat momenteel gebouwd wordt [juni 2020]. De student bedenkt zelf een installatie, bijvoorbeeld met een VAV-box of na-verwarmer, die we daarna technisch doornemen. Wat doen die componenten? En hoe modelleer je dat netjes? Welke codes geef je eraan?”

Het leukste aan mijn werk “is nieuwe dingen implementeren. Bijvoorbeeld software die het werk voor iedereen makkelijker maakt én waardoor je efficiënter werkt. Zo werken we nu aan het koppelen van modellen aan ons bestelsysteem. Zodat je vanuit een model kan bestellen met ons ERP-systeem.”

Hoe kijk jij naar BIM? “Op dit moment werken we aan de BIM-implementatie; we tillen het modelleren naar een hoger niveau. Want BIM is een digitaliseringsslag. We gaan van ‘grof’ naar ‘fijn’ werken. Het is niet alleen het tekenen. Van ontwerp tot realisatie, onderhoud en bediening: het gaat om samenwerken. Hoe zorgen we voor zo min mogelijk informatieverlies bij een overdracht? Daarom betrekken we tekenaars, engineers én monteurs bij deze implementatie. Dat is het grote doel waar we naar toe werken: dat iedereen weet wat er in een pand gebeurt en alle informatie beschikbaar is.”

“En in de toekomst… dan zou je zelfs live analyses kunnen maken van wat er gebeurt in een pand. Hoeveel Co2 uitstoot is er in een vergaderzaal met 25 mensen? Hoe maak je gezonde gebouwen? Dat lijkt me het ideale toekomstplaatje.”

Ik ben trots… “op het Metropolitan project wat ik samen met het klantenteam van John van der Mispel heb uitgevoerd in Amsterdam. Dat was uit mijn tijd als BIM-modelleur. Heel mooi als je ziet hoe Derryl [Lourens, hoofdmonteur] de tekeningen heeft gelezen en meekeek in het model. Dat vond ik heel gaaf.

Nu haal ik er veel voldoening uit dat je andere modelleurs ziet bloeien. We hebben een jonge club en de prestaties zijn geweldig. Dat ik uiteindelijk weer van hén kan leren, dat is mijn doel.”

Ik wil nog bereiken “Dat heel Lomans optimaal digitaal gaat werken. Dat we écht zo efficiënt mogelijk werken. En daarna… tja ik hoop dat ik nog heel wat jaartjes bij Lomans mag blijven werken!”

Waarin vind jij ontspanning tijdens je werkdag? “Ik heb zulk leuk werk, dat is al ontspanning op zich,” lacht Stefan. “Buiten werktijd geniet ik vooral van mijn gezin, of ontspan ik door lekker te vissen.”

De kampioensmentalliteit betekent voor mij “dat je samen bergen kan verzetten. Dat je naar elkaar luistert en voor elkaar klaarstaat: als team samenwerkt. Aandacht en waardering zijn niet voor niks speerpunten van Lomans. Dat maakt het zo’n prachtig familiebedrijf.”

Collega worden van Stefan? Bekijk meer over de Lomans Academy. Of klik hier voor de actuele vacatures.