De kampioensmentaliteit van Nico de Haan

Nico de Haan is Engineer/tekenaar voor kortlopende projecten bij Lomans. Hij buigt zich het liefst over bouwtekeningen vol uitdagingen om op te lossen. Nico wil zich dan ook verder ontwikkelen als modelleur: “Want dat is de toekomst.”

Bij Lomans “ben ik Engineer/tekenaar voor kortlopende projecten. Een nieuwe dynamiek met veel multitasking. We werken bijvoorbeeld voor Hoek 3, een kantoorgebouw. Eigenlijk zitten veel projecten in de directe omgeving van Amersfoort. Zo nu en dan ga ik met de fiets vanuit huis naar de bouwplaats. Even met de monteur praten daar. Dat heb ik nooit eerder meegemaakt. Maar het werkt heel prettig en het is altijd nuttig om even op de bouw te zijn.”

Het leukste aan mijn werk is “de variatie. In mijn vorige functie stuurde ik een modelleur aan, maar dat tekenen miste ik toch. Hier ben ik weer veel bezig met tekenen, berekeningen en andere zaken uitzoeken. Hoe moeten we leidingen aansluiten? Hoe ontwijken we luchtkanalen? Dat is mijn favoriete kant van de job.”

Ik ben trots op “het tekenwerk wat ik aflever. Ik ben perfectionistisch, dus tekeningen kosten soms veel moeite. Maar ik blijf graag een paar uurtjes extra om werk af te leveren waar ik écht achter sta. Want zo’n tekening moet kloppen. Lever jij een duidelijke, heldere tekening af, dan kunnen je collega’s er ook makkelijker mee werken.

Ik wil nog bereiken “de functie van Lead Engineer of Hoofd Tekenaar, ooit misschien. Maar daarin ben ik een beetje beperkt, vanwege mijn slechthorendheid kost vergaderen veel moeite. Dus wat ik nu doe: daar wil ik heel goed in worden. Ik kijk ernaar uit Revit onder de knie te krijgen. Ik wil de kant van modelleren op. Met modellen waar je virtueel doorheen kan lopen, dat vind ik geweldig. Dat is de toekomst.”

“Vandaar ook dat Lomans compleet wil overgaan op Revit. Je ontwerp is veel beter uitvoerbaar. En je ziet meteen hoe het gebouw in elkaar zit. Hoe kunnen we het beste die leidingen laten lopen? Zijn er geen kanalen die elkaar kruisen? Met dat inzicht kan je nog beter problemen oplossen die je anders pas op de bouw tegenkomt.”

“Ik ga ook graag de dialoog aan met collega’s. Hoe kunnen tekeningen nog beter? Zo komen monteurs vaak met goede input, die zeggen ‘Ik heb het liever zus of zo.’ Dat samenspel tussen partijen is interessant. Want zij moeten het uiteindelijk op locatie installeren.”

De sfeer in het team? “De sfeer op het werk vind ik het belangrijkste. Er is veel aandacht voor het personeel. Ik ben behoorlijk slechthorend en dat hebben ze meteen goed opgepakt. Dat is geweldig, want dat zijn hele belangrijke dingen voor mij. Het is fijn dat je team het weet en er rekening mee houdt.”

De kampioensmentaliteit betekent voor mij “Op LinkedIn is mijn functie ‘kampioen Elektra’ daar krijg ik wel eens vragen over. Voor mij is het iemand die veel bezig is met zijn vak. Die de honger heeft om dingen te begrijpen, bij te leren. Interesse heeft in nieuwe technieken. Zo lijkt mij de cursus ‘W voor de E en E voor de W’ wel wat, zodat je basiskennis hebt over lucht- en verwarmingstechniek. Want je hebt toch met elkaar te maken.”

Bekijk de Academy
Benieuwd naar de vacatures van Lomans?
Bekijk onze vacatures
Lomans