Sluiten

Shardé Otto

BIM-modelleur

“Op het MTS ben ik in aanraking gekomen met het modelleren. De techniek achter de projecten realiseren op kantoor lag mij beter dan werken in de bouw en is achteraf gezien de perfecte keuze geweest. Ik kan me niet voorstellen dat ik niet meer wil modelleren.”

8 maart, internationale vrouwendag. Anno 2022 zijn vrouwen in de techniek nog steeds schaars, dit moet en kan anders. Shardé Otto, BIM-modelleur bij Lomans vindt dit ook: “Ik mis nog wel wat vrouwelijke collega’s in mijn vakgebied. Als je op zoek bent naar no-nonsens-cultuur waar jouw collega’s direct zijn, maar altijd klaar staan om je te helpen is de techniek de ‘place to be’!”

Shardé woont in Almere en heeft samen met haar partner een echt meidenhuishouden. Shardé is trotse moeder van haar vier dochters (11, 8, 3 en 1,5 jaar oud). Liefde voor techniek komt niet alleen in haar werk naar voren, haar partner is namelijk koelmonteur.

Bij Lomans “ben ik BIM-modelleur werktuigkundige installaties. Dit houdt in dat ik de werktuigkundige (concept) ontwerpen uitwerk tot uitvoeringstekeningen die vervolgens gebruikt worden op de bouw. Dit doe ik samen met mijn drie collega’s voor onze eigen projecten. In het derde jaar van de MAVO ben ik blijven zitten, toen kwam net de stromingswisseling naar het VMBO. Dit betekende dat ik een bepaalde richting moest kiezen. Ik kon bijvoorbeeld kiezen uit administratief werk, werk in de zorg of de installatietechniek. Ik wist niet welke richting ik moest kiezen, maar ik wist wel dat administratief werk of werken in de zorg het niet was voor mij. Ik ben daarom gaan meelopen met mijn broer, die loodgieter is. Dit beviel mij erg goed, maar ik wist dat ik meer wilde. Omdat ik niet met mijn handen wilde werken, maar wel veel interesse had in de techniek, ben ik verder gaan leren op de MTS (middelbare technische school). Hier ben ik in aanraking gekomen met modelleren en ik was gelijk verkocht.

Vanuit mijn stage ben ik gelijk in het vak gerold bij BAM. Hier heb ik 17 jaar met plezier gewerkt. Helaas kwam hier door een reorganisatie een einde aan. Een aantal weken later werd ik benaderd door Joost, algemeen directeur bij Lomans of ik interesse had in de functie van BIM-modelleur. Ik ben gelijk op gesprek gegaan en sinds 1 april 2021 ben ik BIM-modelleur bij Lomans.”

Het leukste aan mijn werk “is het 3D ontwerp, waar we in werken, in werkelijkheid zien. Je bent van begin tot einde betrokken bij het modelleren en het is dan heel anders om dit in het echt te zien op de bouw. Hier leer je ook weer ontzettend veel van, je ziet dan pas wat beter, anders of bijvoorbeeld efficiënter had gekund.

Het beste is om langs te gaan op de bouw als ze met de uitvoering bezig zijn. Dan kan je echt goed de installaties zien zitten. Als er dan nog wijzigingen komen dan wordt het een revisie. Een hoofdmonteur kan mij altijd bellen en aangeven dat er iets mist op een uitvoeringstekening, dit pas ik dan aan. Het kan ook zijn dat de hoofdmonteur dit bespreekt met de engineer uit het team, die speelt de informatie dan weer door naar mij. Het ligt maar net aan de grote van het project.”

De sfeer in ons team “is goed! Ik kan het heel goed vinden met de mannen om mij heen. Ze zijn ontzettend behulpzaam, maar ook gezellig. We helpen elkaar waar we kunnen en kunnen ook de ruimte vinden om even een luchtiger gesprek te voeren. Zonder leuke collega’s is het werk ook niet leuk, dit is echt een wisselwerking. Die is bij Lomans en op onze afdeling echt in balans.”

Waar ben je trots op? “Ik ben trots dat ik hier werk, dat ik deze kans heb gekregen. Na het onverwachtse einde bij BAM, kreeg ik via LinkedIn het bericht van Joost om op gesprek te komen voor de functie. Ik hoef hier voorlopig niet weg en heb echt het gevoel dat ik op mijn plek ben.”

‘Goed, voor elkaar’ betekent voor mij… “dat ik echt alles kan vragen aan mijn collega’s en dat niks te gek is voor hen. Ik kan iedereen aanspreken, kan mijn collega’s zonder problemen feedback geven en we kunnen leren van elkaar.”

Wat wil je nog bereiken? “Voor nu niks, ik kan me namelijk nog niet voorstellen dat ik niet meer wil modelleren. Ik vind het gewoon echt heel leuk en ik denk dat ik niet zo snel zou switchen of iets anders wil doen op dit moment.”