Sluiten

Eric Houtveen

Zelfstandig Elektromonteur

"Het leukste aan mijn werk is dat ik nu ook het voorbereidende werk mag doen naast het monteren. Tekeningen maken, materiaal regelen en aannemen. Alles wat erbij komt kijken."

Eric Houtveen, 23 jaar, zet de puntjes op de ‘i’ in het hoofdkantoor van Netflix in Amsterdam. Dé kans voor de jonge elektromonteur om zich als eerste monteur te bewijzen. En dat deed hij. Eric: “Vanaf november 2019 tot nu toe ben ik verantwoordelijk voor de werkzaamheden op een verdieping. Laatst is toegezegd dat ik vanaf 1 juni 2020, als dit project klaar is, promotie maak naar eerste monteur. Een mooie volgende stap in mijn carrière en ik vind het werk onwijs leuk.’’

Bij Lomans “ben ik zelfstandig elektromonteur en binnenkort dus eerste monteur. Deze zomer werk ik er alweer 8 jaar. Op mijn 16e ben ik bij Lomans begonnen middels een bbl opleiding, 4 dagen werken en 1 dag school, dat beviel heel goed. Mijn vader heeft voor mijn tijd ook bij Lomans gewerkt. Het zou toch een beetje voorbestemd zijn. Wie weet…”

Ik ben trots… “op het Netflix project wat we nu doen. Het is echt een kantoorpand van deze tijd. Met veel elektrotechniek voor videobellen met het buitenland. In elke kantoorruimte hangt wel een tv met camera.”

“Het is voor mij een hele stap geweest qua verantwoordelijkheid en het gaat goed. Samen met een collega hebben we allebei de kans gekregen om eerste monteur te worden. We zijn beiden verantwoordelijk voor een eigen verdieping, dus we overleggen veel en leren daardoor ook van elkaar.

Wat is het verschil met je werk als zelfstandig monteur? “Ik krijg de instructies van de hoofdmonteur op de bouwplaats en ik ben verantwoordelijk voor die werkzaamheden. Ik heb dan gemiddeld 5 monteurs bij me om de werkzaamheden uit te voeren. Ik ben ook de contactpersoon op de werkvloer voor bijvoorbeeld de schilder of wandenzetter. Als wij onze pijpjes erin hebben zitten overleg ik wanneer het wandje weer dicht kan.”

Het leukste aan mijn werk… “is dat ik nu ook het voorbereidende werk mag doen naast het monteren. Tekeningen maken, materiaal regelen en aannemen. Alles wat erbij komt kijken. Omdat dit een renovatieproject is, zit er al een installatie in. Dan krijgen we een tekening zonder groepsnummers. We denken zelf de nieuwe installatie uit en we proberen materialen te hergebruiken.”

Ik wil nog bereiken “In de toekomst zou ik wel leidinggevend- of misschien zelfs hoofdmonteur willen worden. Maar als ik straks eerste monteur ben wil ik eerst verder in die functie groeien. Ik zou het heel leuk vinden als we deze zomer ook een aantal leerlingen van de Lomans Academy bij ons op de bouw krijgen. Dan kan ik hen ook weer wat bijleren.”

Hoe is de sfeer in het team? “De sfeer bevalt mij prima. Ik vind het leuk om met meerdere jongens te lopen, ik heb het altijd wel naar mijn zin. In het gehele projectteam zijn we met ongeveer 25 man: elektra en werktuigbouwkunde. En we doen ook steeds vaker wat met het team; karten, bowlen of steengrillen. We zouden in juni 3 dagen naar de Ardennen maar dat gaat nu natuurlijk niet door. Da’s wel balen.”

Waarin vind jij ontspanning tijdens je werkdag? “Sowieso een muziekje aan. Meestal gewoon Q-Music of een beetje Nederlandstalig. Dat vinden de meeste jongens op de bouw wel leuk. Dan begint iedereen te zingen en zit de sfeer er snel in. Dan heb je ook weer nieuwe focus.”

De kampioensmentalliteit betekent voor mij “De instelling om ervoor te gaan. Om in een korte tijd veel voor elkaar te krijgen. De eerste maanden zie je als buitenstaander niet veel gebeuren. Je bent heel lang ‘in het donker’ bezig. Pas aan het einde gaan de wandjes dicht, zet je de stopcontacten erop en gaat het nieuwe licht aan. Dan zie je echt resultaat.”

Collega worden van Eric? Bekijk meer over de Lomans Academy. Of klik hier voor de actuele vacatures.