Sluiten

Derryl Lourens

Hoofdmonteur Werktuigkunde

"Als ik over de bouwplaats loop en iedereen loopt vrolijk rond en doet zijn werk prettig. Dan ben ik ontspannen en trots."

Derryl Lourens werkt al bijna 16 jaar bij Lomans. Derryl: “Ik ben als leerling begonnen, vier dagen werken en één dag theorie, en uiteindelijk doorgegroeid tot hoofdmonteur. Als je inzet toont en laat zien dat je het vak wil leren is alles mogelijk. Zo heb ik met verschillende leidinggevenden samengewerkt en van iedereen zijn of haar kwaliteiten gezien. Vervolgens heb ik de kans gekregen om een klein project geheel zelfstandig te mogen uitvoeren. In ons team is niemand te beroerd om je te helpen, van projectleider tot een E/W collega. En hetzelfde geldt voor mij. Ik kan nu leerlingen ook weer van alles bijbrengen. Er zal nooit iemand zijn die je laat vallen binnen ons team.”


Bij Lomans…
 “Ben ik hoofdmonteur werktuigbouwkunde. Ik stuur de jongens op de bouwplaats aan, dat varieert van 3 tot 12 man per project, maar het liefst werk ik mee. Daarnaast bewaak ik de planning, plaats ik bestellingen en heb ik veel contact met werkvoorbereiders en (onder)aannemers.”

Hoe is de sfeer in het team? “Er zijn tijden geweest dat ik meer mensen ná werktijd of op zaterdag op de bouw aan het werk had dan onder werktijd. Dan kwamen mensen helpen omdat een project af moest. Dat zegt al genoeg over de sfeer in het team. Want ik kan de wereld aan onderdelen bestellen, maar ik heb handen nodig om het erin te krijgen.”
Mijn kracht als hoofdmonteur is… “Wederzijds respect, de mensen motiveren en zorgen voor een goede sfeer. Ik probeer te luisteren naar wat de jongens nodig hebben om het werk te klaren. Zodat iedereen plezier heeft in het werk dat we doen.”

Het leukste aan mijn werk… “Grote kantoorpanden met een inbouwpakket vind ik het mooiste om te doen. Daar zie ik altijd de uitdaging van in. Weg van de basisinstallatie en echt werken aan de visie van een opdrachtgever. Vergaderruimtes, een grootkeuken, pantry’s en entree/receptie. Dan wordt het leuk. Als jij het kan maken zoals zij het bedacht hebben, dat is het mooiste wat er is.”

“En voor de rest afwisselende projecten. Dat gaat van scholen tot bedrijfshallen, utiliteit, woningbouw of villa’s. Geen project is hetzelfde. Zo hebben we net een paar hallen voor PostNL gemaakt, en nu werken we aan een hotel. Daar doen we de verwarming, het water, riool, hemelwater, cv, koeling en lucht.”

“Het is ook mooi dat wij het project tot leven zien komen op de bouwplaats. Onze BIM-specialisten maken bijvoorbeeld een technische ruimte in 3D met grote buizen en componenten en wij maken het op de bouw. Als het allemaal precies past zoals zij het bedacht hebben in het voortraject met die hele grote componenten… Dat is gaaf.”

Hoe kan jij ontspannen tijdens je werk? “Als ik over de bouwplaats loop en iedereen loopt vrolijk rond en doet zijn werk prettig. Dan ben ik ontspannen en trots. En dan kan ik ook gewoon lekker in de montage meewerken, dat is ook wel ontspannen eigenlijk. Ik heb laatst nog ik weet niet hoe lang onder de vloer gelegen, dat maakt mij niet uit.”

Hoe houd je contact met jongens op de bouw of kantoor? “Ik bel mijn collega’s regelmatig voor werk of om even bij te kletsen. Of ze horen me al aankomen,” grinnikt Derryl. “Daar sta ik wel om bekend. Dat is het enthousiasme.”

Ik ben trots “Ik ben eigenlijk op best wel veel projecten trots,” lacht Derryl. “Maar de Nieuwe Maas fase 2 in Rotterdam, dat is toch wel één van de mooiste projecten. Door de eerste fase wisten de opdrachtgevers al wat ze wilden en werd de lat aardig hoog gelegd. Na afloop kreeg onze directeur een mailtje: Dat hij trots mocht zijn op de mensen die Lomans in dienst heeft. Dat mailtje heb ik niet weggegooid…
En het hoofdkantoor van Samsung. Daar werd van alles geïntegreerd, van airco’s tot tv’s. Dat eindresultaat mocht er echt wezen.”

Ik wil nog bereiken “Dat ik elke dag weer wat nieuws leer, grote projecten of complexere werken. Waardoor je scherp blijft. We hebben bijvoorbeeld een keer een hal voor Applied Medical gedaan, zo’n klus zou ik zeker nog wel een keer willen draaien. Daar zit veel techniek in, een groot team en dus een grote organisatie. Aan alle kanten een uitdaging. Dat zie ik mezelf nog wel een keer doen.”

De kampioensmentalliteit betekent voor mij “Samen met het team klaarstaan door dik en dun. En met respect voor elkaar en vooral veel lol bouwen aan een klus waar je trots op kan zijn. Ik ben zelf 32 jaar oud, of iemand nou 18 of 50+ is; ik heb iedereen nodig om het werk af te krijgen. Je moet er samen voor gaan.”

Collega worden van Derryl? Bekijk meer over de Lomans Academy. Of klik hier voor de actuele vacatures.