Sluiten

Danielle den Otter

Medewerker Fit&Vitaal

“Ik richt mij volledig op de gezondheid van onze collega’s. Ik heb écht het gevoel dat ik hiermee een belangrijke bijdrage lever.”

Alle medewerkers bij Lomans fit en vitaal krijgen, dát is haar streven.  Danielle hield zich vooral bezig met directie en organisatie ondersteunende taken, tot dit jaar. In 2021 houdt zij zich vooral bezig met de gezondheid van alle medewerkers. Het liefst schrijft zij vooruitstrevende plannen gericht op de toekomst. “Steeds meer medewerkers zien de noodzaak van meer bewegen en goed in je vel zitten.”

Bij Lomans… “is mijn officiële functie momenteel nog Directie Assistente. Maar mijn rol heeft sinds vorig jaar een heel nieuwe betekenis gekregen. Ik richt mij namelijk steeds meer op de vitaliteit van al onze medewerkers, zowel fysiek als mentaal. Deze rol bevalt mij heel goed en het voelt als een echte aanvulling op het team en het bedrijf zelf. Sinds mijn ‘nieuwe functie’ ben ik onderdeel geworden van het P&O-team, waarbij mijn officiële functie naam binnenkort verandert naar Medewerker Fit & Vitaal.”  

“Wanneer wij het hebben over fit en vitaal en de activiteiten die ik hiervoor opzet, dan kan het over van alles gaan. Zo is er bijvoorbeeld een programma waar wij onze medewerkers aansporen om te stoppen met roken. Lomans let op de lange termijn van onze activiteiten en hoe deze op een positieve manier kunnen bijdragen aan de gezondheid van de werknemers. Waar staat Lomans met haar medewerkers over vijf jaar voor bijvoorbeeld en wat kunnen wij als bedrijf bewerkstelligen, zodat iedereen gezond zijn/haar werk kan doen en zich daarnaast ook nog eens fit voelt. Naast gerichte workshops, hebben wij ook sportieve challenges. Zo hebben wij dit jaar de ‘Ommetje-app’gelanceerd die mensen aanspoort meer te bewegen door een ommetje van minimaal 20 minuten per dag te maken. Alleen een ommetje maken is al een eerste stap, want zeker in coronatijd is het heel belangrijk om voldoende te bewegen. Binnen mijn uitvoerende rol stel ik nu een fit-team op. Zo hopen we ambassadeurs binnen ieder team te krijgen die andere medewerkers enthousiast maken om meer te bewegen en samen fit en vitaal te blijven.”

Het leukste aan mijn werk… “is onderzoek doen en plannen maken. Het begint natuurlijk allemaal bij een probleemstelling of vraag binnen Lomans. Ik ga dan informatie opzoeken en kijk vervolgens hoe ik dit kan toepassen. Zo kwam ik bijvoorbeeld ook met de ‘Ommetje-app’. Het is voor medewerkers op deze manier goed haalbaar om iets meer te bewegen. Het is een kleine stap, maar in tijden van corona, waar veel medewerkers thuiszitten, kan dat al een verschil maken. Wij creëren op deze manier ook bewustzijn bij onze medewerkers en dat vind ik persoonlijk heel interessant. Gelukkig zien steeds meer medewerkers de noodzaak van het bewegen en de vitaliteit in. Dat is mooi, voor Lomans en voor medewerkers zelf. Het levert dan op langer termijn ook minder ziekteverzuim op en de mensen voelen zich fitter en gezonder.”

“Naast mijn onderzoeken zijn wij ook meer preventief gaan kijken. Momenteel ben ik bezig met een uitvoerig onderzoek naar de groep medewerkers die ouder is dan 55 jaar. De behoefte in deze groep is natuurlijk anders en hierbij moet onderzocht worden wat er vanuit Lomans aangepast kan worden, zodat de medewerkers het werk niet alleen langer kunnen volhouden, maar hier ook gezond bij blijven. Hierbij hebben wij zowel doelgroepen op kantoorfuncties als in de montage, waarbij ik goed kijk naar de verschillen, zodat ik voor beide groepen een passend plan kan opstellen.  Een plan voor de hele groep zal niet voor iedereen passen, daarom help ik ook graag de individuele medewerker met een persoonlijk plan van aanpak. Maatwerk is ook heel belangrijk. Zo kijk ik op langere termijn hoe iedereen fit en vitaal met pensioen kan gaan,ik vind dit erg leuk om te onderzoeken en uiteindelijk door te voeren.”

Waar ben jij trots op? “Ik heb een groot plan van aanpak geschreven dat gaat over het fit en vitaal met pensioen gaan. Dit is een meerjarenplan waarbij we kijken naar het grotere geheel: hoe wij ervoor zorgen dat onze medewerkers fit & vitaal zijn, het beste uit zichzelf halen en fit & vitaal met pensioen gaan. Nu en in de toekomst. Dit betekent een andere manier van werken, waarbij wij niet langer direct ziekteverzuim willen oplossen, maar op de lange termijn preventief ziekte en uitval willen voorkomen. Het feit dat het plan er nu is en tot uitvoering komt, daar ben ik echt trots op!”

Wat zou je nog willen bereiken? “Mij lijkt het nog wel heel mooi om een vitaal plan te schrijven. Een plan voor nieuwe en uiteraard bestaande medewerkers waarin alle mogelijkheden over vitaliteit staan. Zo weet een nieuwe medewerker direct wat de mogelijkheden zijn binnen Lomans en dat wij dit erg belangrijk vinden. Daarnaast hebben wij ook een nieuw doel gesteld dit jaar; namelijk dat 70% van de medewerkers een vitaal doel heeft opgesteld voor zichzelf. Persoonlijk wil ik dit doel graag bereiken en mensen hierbij helpen waar nodig, omdat dit echt positief kan uitstralen op de medewerker zelf.”  

De sfeer in ons team… “Mijn collega’s binnen het P&O team zijn erg betrokken en wij ondersteunen elkaar waar dat nodig is. Ik heb echt het gevoel dat ik een bijdrage lever aan onze gezamenlijk gestelde doelen en dat ik hierbij ook echt gezien en gewaardeerd word. Dat was door corona vorig jaar wel anders. Iedereen zat natuurlijk veel thuis en de sociale contacten vielen daardoor veelal weg. Door deze situatie konden veel plannen die ik had niet doorgaan. Des te fijner is het om nu weer in een team te zitten en de onderlinge contacten weer op te kunnen pakken.”

Waar vind jij ontspanning in? “Ik probeer natuurlijk iedereen veel te laten bewegen, dan kan ik zelf natuurlijk niet achterblijven. Ik ga daarom graag even een blokje om. Thuis hebben wij een hond, dus dat helpt natuurlijk ook mee. Daarnaast loop ik één keer in de week 8 km hard, wat ik probeer uit te bouwen naar de 10 km, en ben ik minstens één keer per week in de sportschool te vinden. Hier ben ik bezig met circuittraining, waarin de cardio wordt afgewisseld met krachttraining. Via deze weg blijf ik niet alleen fit, maar vind ik ook mijn ontspanning na een dag werken.”

“Verder vind ik sociale activiteiten heel belangrijk. Met vriendinnen afspreken, een barbecue in de tuin plannen of leuke activiteiten met mijn gezin bijvoorbeeld. Op die manier laad ik mijzelf echt even op en kan ik op maandag met volle energie weer aan het werk!”

‘Goed, voor elkaar’ betekent voor mij… “dat je het beste in elkaar naar boven haalt. Zo komt iedereen zo goed mogelijk tot zijn recht. Dat kan zowel binnen Lomans als privé. Even doorvragen naar hoe iemand zijn of haar weekend was. Maar ook als je ziet dat een collega even niet lekker in zijn vel zit. Even met elkaar het gesprek aangaan, dat vind ik heel belangrijk. Zo ken je elkaars privésituatie een beetje. Dat is fijn! En die openheid is gelukkig goed te merken bij Lomans.”

Mocht jij nu graag een vitaal doel en/of plan willen opstellen voor jezelf? Kom dan in contact met Danielle, zij helpt je hier graag bij!