Sluiten

Watertoren Amersfoort

mei 2020 - februari 2021
Monumenten
ca. 500m2
Elektrotechniek / Smart Buildings
Meer informatie?

Op het hoogste punt van Amersfoort, de Galgenberg in het Bergkwartier, staat de watertoren. Langs de doorgaande Utrechtseweg en in de nabijheid van het Berghotel en de hoge antennemast. Lomans verzorgde de renovatie van de elektrotechnische installaties in het monument. Een bijzonder project in veel verschillende opzichten.

Elektrotechnische installaties: mindervalide-signaleringsinstallatie, intercominstallatie, brandmeld- en ontruimingsinstallatie, data- telefoonnetwerk, camerainstallatie, PV-panelen, KNX-installatie, AV-installatie, Crestron visualisatie, kabelgoten, lichtinstallatie, krachtinstallatie, voedingen, schakel- en verdeelinrichtingen, armaturen, noodarmaturen, aarding- en bliksembeveiliging, inbraakbeveiligingsinstallatie.

Behoud van oorspronkelijke details

De uit 1912 stammende watertoren heeft 100 jaar lang dienst gedaan om de waterleidingen in Amersfoort op druk te houden. Na de renovatie in 2020/2021 dient de watertoren als onderkomen voor Stichting Pharus. In het gerenoveerde monument is een ontvangstruimte, expositieruimte, theater en kantoor.

In de toren is een stalen buffervat opgenomen, met een inhoud van maar liefst 1200m3. Alle ruimten en installaties zijn rondom dit buffervat ontworpen. In het dak is de oorspronkelijke koekoek weer teruggebracht waardoor het daglicht de ruimte binnen straalt. De technische installaties in het pand zijn (bijna) onzichtbaar; alles is zorgvuldig weggewerkt om het monumentale karakter te behouden.

 • Installeren met de nieuwste, slimme technieken

 • Duurzame installaties

 • Typisch Lomans

  • Slimme installaties / Smart Buildings
  • Monumentaal pand
  • Duurzaamheid
  • Aansturing met Dali, KNX en Crestron

  Meer informatie?

  Neem contact op met:
  Sebastiaan Schut
  Manager Klantenteam