Slot Loevestein

Looptijd: begin november 2016 – eind februari 2017
Opdrachtgever: Rijksvastgoedbedrijf
Locatie: Poederoijen

In het oer-Hollandse rivierenlandschap, waar Maas en Waal samenkomen, staat het beroemdste kasteel van Nederland, Slot Loevestein. Dirc Loef van Horne liet dit kasteel in 1361 bouwen. Het slot is voornamelijk bekend vanwege de ontsnapping van Hugo de Groot in de boekenkist. Daarnaast kent het slot een rijke geschiedenis van 650 jaar. Van verdedigingsbolwerk werd Slot Loevestein staatsgevangenis en later onderdeel van de Hollandse Waterlinie.

Binnen de kasteelmuren van Slot Loevestein werkt Lomans aan de vernieuwing van de brandmeldinstallatie, ontruimingsalarminstallatie en noodverlichting.

Typisch Lomans

Museum blijft open

In het najaar is het museum van Slot Loevestein doordeweeks gesloten, maar terwijl onze monteurs werken aan het vernieuwen van de huidige installaties gaan de boekingen voor feesten, partijen en rondleidingen door. Om de dagelijkse gang van zaken niet in de weg te zitten is het van belang dat er secuur wordt gewerkt. Beschikbare zalen moeten netjes en opgeruimd achtergelaten worden en geluidsoverlast moet zoveel mogelijk worden voorkomen.

Monument

Te werk gaan in een monumentaal pand is een vak apart, het werk is niet hetzelfde als bij andere panden. Gelukkig gaan wij bij Lomans een uitdaging niet uit de weg. Bij het werk op Slot Loevestein is het door de hoge plafonds noodzakelijk om steigers te plaatsen om de installaties te kunnen maken. Deze steiger in delen op de verdiepingen krijgen is tijdrovend. Om deze zonder beschadigingen door de nauwe gangen en trappen te krijgen is een ware uitdaging.

Door de dikke kasteel muren is het aanleggen van de bekabeling ook een uitdaging. Door te werk te gaan met extra lange boren is het toch mogelijk deze werkzaamheden uit te voeren.

In stijl van het museum

Om geen afbreuk te doen aan het monumentale karakter van het slot, moeten de leidingwegen en componenten van de installatie zoveel mogelijk uit het zicht en in de kleur van het gebouw worden aangebracht. De rookmelders, de speakers voor het gesproken woord, de kabelgoot, leidingwegen en algemene noodverlichting worden geleverd in een houtbruine kleur. Hierdoor vallen ze tegen het plafond zo min mogelijk op.

Veiligheid voorop

Bij Slot Loevestein is gekozen voor extra veiligheid. Door een type A ontruimingsalarm te installeren kan deze veiligheid gewaarborgd worden. Bij dit type ontruimingsalarm wordt er naast de traditionele slow whoop toon ook gesproken woord toegevoegd in diverse talen. Deze vorm van ontruiming is essentieel in een pand waar de bezoekers niet bekend zijn met de indeling en/of de nooduitgangen. Ook de extra mogelijkheid tot het geven van instructies kan begeleidend mee helpen aan het veilig en snel laten verlopen van een eventuele evacuatie.

 

Slot Loevestein Slot Loevestein Brandbeveiliging Slot Loevestein Brandveiligheid Slot Loevestein Brandbeveiliging Slot Loevestein Brandbeveiliging Slot Loevestein
Bekijk de Academy
Benieuwd hoe wij u kunnen helpen met uw project?
Neem contact met ons op
Lomans