Sluiten

Orion College Amstel

Oktober 2017 - oktober 2018
Scholen
3.300 m2
Elektrotechniek / Smart Buildings / Werktuigkunde
Meer informatie?

Het nieuwe Orion College bevindt zich in een oude bakkersschool, aan de Wibaut¬straat in Amsterdam. In opdracht van de Gemeente Amsterdam is het monumentale pand gerenoveerd en uitgebreid. Het Orion College biedt middelbaar onderwijs aan jongeren die meer ondersteuning nodig hebben op het gebied van leren en gedrag. Lomans heeft tijdens dit project alle gebouwgebonden installaties verzorgd.

 • Werktuigkundige installaties

 • Elektrotechnische installaties

 • Monumentaal maatwerk in hartje Amsterdam

  De nieuwe school moest ruimte bieden aan 115 leerlingen, iets wat in de oude bakkerschool alleen niet mogelijk was. Om meer ruimte te creëren, werd naast het bestaande monument een nieuw pand gebouwd, dat deels over het monumentale gedeelte lijkt te zweven. In het pand zijn reguliere lokalen, technieklokalen, keukens en een gymzaal gerealiseerd. Alle lokalen zijn ingericht met inachtneming van de speciale behoeften van de leerlingen. Door de technische scholing gaan de leerlingen samen met de leraren voor het beheer en onderhoud van de installaties zorgen.

  Slimme luchttoevoer

  Hoewel het vernieuwde gebouw een capaciteit heeft van 200 personen, maken maar ongeveer 100 leerlingen gebruik van het pand. Dit betekent dat er soms lokalen leeg staan, waardoor luchttoevoer in deze ruimten overbodig is. We hebben daarom een CO2-meter in iedere ruimte geplaatst, waarmee de luchttoevoer per ruimte naar gebruik kan worden bepaald. Door deze ‘slimme luchttoevoer’ kon er een kleinere luchtbehandelingskast in het pand geplaatst worden, wat veel energie bespaart. Bijkomend voordeel was dat deze kleinere luchtbehandelingskast in de kelder van de bestaande bouw geplaatst kon worden, waar de ruimte beperkt is.

  Bouwen in het centrum

  Planning en logistiek waren de belangrijkste aandachtspunten tijdens dit project. Om de overlast in het centrum tot een minimum te beperken is een permanente toezichthouder aangesteld en is met een torenkraan gewerkt. Bovendien moesten de bouwstromen van de renovatie en de nieuwbouw feilloos op elkaar aansluiten. In de verschillende Lean-planningssessies met de andere partners zijn de planningen en trajectfases goed op elkaar afgestemd. Dit zorgde voor een nauwe samenwerking en rust in de (logistieke) planning.

  Typisch Lomans

  • Combinatie renovatie en nieuwbouw
  • Binnenstedelijke omgeving
  • Frisse Scholen Klasse B
  • Social Return