Onze Lieve Vrouwetoren

Looptijd: 6 maanden
Opdrachtgever: Gemeente Amersfoort
Locatie: Amersfoort

De Onze Lieve Vrouwetoren is de kenmerkende kerktoren in Amersfoort. De toren is 98 meter hoog en reikt hoog boven de binnenstad uit. Het is daarmee één van de meest in het oog springende monumenten in de stad en is op twee na de hoogste kerktoren in Nederland. De toren wordt door zijn lengte onder Amersfoorters ook wel “Lange Jan” genoemd.

Lomans is bij dit prachtige project verantwoordelijk voor de elektrotechnische installatie die nodig is om de toren van nieuw licht te voorzien.

Typisch Lomans

Nieuw licht

Voorheen verlichtte men de Onze Lieve Vrouwetoren met stralers van beneden af.  Dit was echter niet meer toegestaan en Jeroen Jans, Amersfoortse lichtontwerper, maakte een nieuw ontwerp waarbij er gebruik wordt gemaakt van led-verlichting. De 133 armaturen zijn op een andere manier vastgezet, zodat zij het monument niet beschadigen of de toren een ander uiterlijk geven. De geplaatste led-verlichting zorgt voor een prachtig contrast. De toren is hierdoor veel beter zichtbaar, ook ver buiten de stad.

Werken op grote hoogte

Wanneer je Amersfoort nadert, kun je niet om de toren heen. De toren is met een kleine honderd meter het hoogste punt van de stad, op een dergelijke hoogte staan en werken maakt zeker indruk. Het heen en weer lopen op de smalle uitgesleten trappen en de windkracht waren voor de monteurs een uitdaging. Ondanks deze uitdagende omstandigheden is het onze Lomannen toch gelukt om armaturen te plaatsen zodat niet alleen de buitenzijde, maar ook de opengewerkte delen van de toren verlicht zijn.

Stichting ‘Stralend Middelpunt van Nederland’

De Onze Lieve Vrouwetoren had al langer een nieuw lichtplan nodig. Helaas was het voor de gemeente niet mogelijk om de financiering hiervoor rond te krijgen. Het idee van Jeroen Jans werd door de Amersfoorters zo goed ontvangen dat er in 2013 een stichting is opgericht om dit idee uit te voeren, “Stralend Middelpunt van Nederland”. Door middel van crowdfunding is het mogelijk geworden om een totaal verlichte toren te realiseren.

 

Onze Lieve Vrouwetoren Led-lamp - OLV-Toren Uitzicht OLV-Toren Overleg - OLV-Toren Schakelkast - OLV-toren
Bekijk de Academy
Benieuwd hoe wij u kunnen helpen met uw project?
Neem contact met ons op
Lomans