Installaties wedstrijdaccomodatie topfit houden

Looptijd:                 2016 – heden

Opdrachtgever:    Omnisport Apeldoorn (Libéma)

Installaties:            broninstallatie, cv-ketels, waterinstallatie, koeling/warmtepomp, luchtbehandeling, warmte- en koudedistributie, betonkernactivering, regelinstallatie/afstandsbewaking, elektrische installaties, inspectie controlerondes


 

Omnisport in Apeldoorn is een in 2008 gebouwd sport- en evenementenstadion. Door de A-status van het NOC*NSF is dit een unieke locatie in Nederland en mogen hier Europese en Wereldkampioenschappen baanwielrennen en atletiek worden gehouden. Het preventief en correctief onderhoud aan de elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties wordt al vijf jaar gedaan door Lomans. Ons team beheer & onderhoud zorgt dat de wedstrijdaccommodatie topfit blijft.

Inspectierondes
Twee keer per maand lopen onze servicemonteurs een dag lang alle installaties na, de ene keer is dat een E-monteur en de daaropvolgende keer een W-monteur. Tijdens grote evenementen neemt onze contractbeheerder zijn laptop mee om in een kantoor van Omnisport te werken, zodat hij één oog op het gebouwbeheersysteem (GBS) kan houden. Doordat we iedere twee weken een uitgebreide inspectieronde doen, weten we 95% van de onregelmatigheden op te lossen voordat ze een probleem kunnen worden.

GBS voor monitoring en correctie
Omnisport beschikt over een WKO-installatie met betonkernactivering. Daarbij zorgen waterleidingen in het beton voor verwarmen en koelen, zoals bij vloerverwarming maar dan dieperliggend. Deze installatie is aangevuld met luchtverwarming en -koeling met een twin-coil systeem. Voor de piekvraag en het warme tapwater zijn er gasgestookte cv-ketels. Omdat het bij topsportprestaties in wielrennen en atletiek draait om fracties van seconden, moet de installatie perfect doen wat wordt gevraagd. Het GBS meet hiertoe de temperatuur op acht plaatsen van de wielerbaan en op vier plaatsen van de volleybalhal. Ook meet het systeem de CO2 in beide ruimten, de pomp- en dus watersnelheid in de betonkernactivering en luchtsnelheden in het ventilatiesysteem. Op grond van deze informatie stuurt het GBS de installaties automatisch aan.

Gelijk speelveld
Sprinters, bij wielrennen en atletiek, willen een temperatuur van 27 graden Celsius, want dat is het beste voor hun spieren. Ook moet de luchtsnelheid op de baan bij de verschillende wedstrijden exact gelijk zijn, zodat niemand bevoor- of benadeeld wordt. Om die reden is de ventilatie van de tribune gescheiden van de baan. Bij het WK Baanwielrennen van 2018 werden hier verschillende records gebroken en daar droeg de baan een bescheiden steentje aan bij. Maar dat steentje is groot genoeg voor sportbonden om voor deze locatie te kiezen. Andersom kunnen verkeerde omstandigheden de populariteit snel doen dalen.

Automatische aansturing
Omdat betonkernactivering een traag werkend systeem is, moet de installatie tijdig naar de eisen van een bepaald evenement worden gestuurd. Ook het aantal bezoekers en het weer hebben invloed op wat de installaties moeten doen. Om de invloed van al deze componenten bij elkaar te brengen, maken Omnisport en Lomans sinds begin 2019 gebruik van de Cloud Energy Optimizer. Dit is een add-on van het GBS dat op basis van de weersverwachting en een aantal kengetallen automatisch de energievraag van het aankomende evenement voorspelt en daarop stuurt. Zo biedt Omnisport de ideale omstandigheden voor nieuwe records.

 

Tekst en fotografie door Paolo Bouman, Techniek Nederland

Omnisport
Bekijk de Academy
Benieuwd hoe wij u kunnen helpen met uw project?
Neem contact met ons op
Lomans