Industriële kantoren in monumentale parkeergarage Munthof

Looptijd:                 april 2018 – januari 2019

Opdrachtgever:    First Sponsor Group, Singapore

W-installaties:      binnenriolering, hemelwater, sanitairinstallatie, verwarmingsinstallatie, koelinstallatie, luchtbehandelingsinstallatie, brandbestrijdingsinstallaties, regelinstallaties

E-installaties:      kabelgoten, lichtinstallatie, krachtinstallatie,schakel- en verdeelinrichting, armaturen en noodarmaturen, aarding, inbraakbeveiligingsinstallatie, brandmeldinstallatie, toegangscontrole


 

Midden in het centrum van Amsterdam vinden we voormalig openbare parkeergarage Munthof. In opdracht van First Sponsor Group is het gebouw deels omgebouwd tot kantoorpand, met behoud van industriële kenmerken als belangrijk uitgangspunt. Tevens is op de begane grond een openbare, bemande fietsenstalling van Gemeente Amsterdam gerealiseerd. Lomans heeft dit monumentale pand voorzien van alle werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties.

Typisch Lomans

We verdiepen ons graag in de cultuur en het specifieke gebruik van het gebouw. Aan de hand van de situatie en aandachtsgebieden analyseren we wat voor een betreffend gebouw de beste oplossing is. De eisen, wensen en de behoeftes van de klant stellen wij hierin voorop. Elk gebouw en elke klant is namelijk anders en dat maakt ook dat elke situatie en elk aandachtsgebied verschilt. Onderstaand lichten wij de belangrijkste elementen van dit project uit.

Industriële uitstraling

Om de uitstraling en het gevoel van een parkeergarage in de kantoren terug te laten komen, zijn er geen volledig gesloten systeemplafonds toegepast. De verlichting en klimaatinstallaties zijn aangebracht in klimaateilanden, welke gekoeld en verwarmd worden door twee warmtepompen. De bouwkundige plafonds zijn akoestisch gespoten en de installaties zijn in het zicht aangebracht. In de helix, de spiraalvormige autohelling, zijn overlegruimtes gemaakt. Hoewel het behoud van de industriële uitstraling een belangrijk doel was, bleven comfort en kwaliteit voorop staan. Daarnaast lag de focus op duurzaamheid. Zo werd er gebouwd volgens de richtlijnen van BREEAM Excellent, werden er laadpalen geïnstalleerd bij de parkeerplaatsen, zijn er PV-panelen geplaatst en is er een daktuin aangelegd.

Sterrenhemel

Het voormalig open parkeerdek op de bovenste etage is getransformeerd tot een volledig nieuwe kantooretage. Het plafond van deze verdieping geeft door het installeren van LED-spotjes het gevoel van een sterrenhemel. Door een strategische plaatsing van de spotjes hebben alle werkplekken een prettige verlichtingssterkte. Dit bijzondere ontwerp zorgde echter voor een beperkte inbouwhoogte van de spotjes. Magneetvoetjes onder de spotjes en centraal opgestelde voedingsunits boden de uitkomst. De spotjes kunnen middels Bluetooth zowel individueel als in groepsverband aangestuurd worden.

Maatwerk

Het bijzondere ontwerp en de vorm van het pand gaven de nodige uitdagingen en vereisten veel maatwerk. Zo is een significant deel van de klimaatplafonds ontworpen voor specifieke toepassingen. Ook kunnen drie van de verdiepingen in twee delen worden verhuurd. De opzet van de installaties, zoals de verdeelkasten, klimaatsturing en intercom, is hier op aangepast. Verder is er een volledig parkeermanagementsysteem ingericht, hetgeen gezien het relatief lage aantal parkeerplaatsen bijzonder genoemd mag worden. Ten slotte brachten de installaties in de bijzondere helix het nodige reken- en tekenwerk met zich mee. We hebben deze uitdagingen weten te overkomen, mede dankzij de goede samenwerking met verschillende partners!

Benieuwd hoe wij u kunnen helpen met uw project?
Neem contact met ons op
Lomans

Ben jij benieuwd naar Lomans als werkgever?

Kom op 23 mei naar ons kennismakingsevenement!

Lees meer