Een veelzijdig schoolgebouw voor Kindcentrum BuitenRijck

Looptijd:                 juni 2017 – januari 2018

Opdrachtgevers:  Gemeente Rijswijk

W-installaties:      afvoeren, drinkwaterinstallatie, koude-en warmteopwekking middels WKO met warmtepomp en elektrische ketel, warmtapwaterinstallatie, hemelwaterafvoer, vuilwaterafvoer, luchtbehandelingsinstallatie, brandbestrijdingsinstallatie, meet- en regelinstallatie

E-installaties:     verlichtingsinstallatie, brandmeldinstallatie, ontruimingsalarminstallatie, data installatie, krachtinstallatie, aardingsinstallatie, lestijdensignalering, hoofd- en onderverdeelinrichtingen


 

De nieuwbouwwijk Sion in Rijswijk is sinds kort een school rijker. Het kindcentrum genaamd BuitenRijck biedt speel- en leermogelijkheden voor kinderen van 0-12 jaar oud. Lomans heeft alle installaties verzorgd en deze opdracht van ontwerp (door middel van een vraagspecificatie van de opdrachtgever) tot en met de oplevering uitgevoerd onder UAV-GC voorwaarden.

Typisch Lomans

We verdiepen ons graag in de cultuur en het specifieke gebruik van het gebouw. Aan de hand van de situatie en aandachtsgebieden analyseren we wat voor een betreffend gebouw de beste oplossing is. De eisen, wensen en de behoeftes van de klant stellen wij hierin voorop. Elk gebouw en elke klant is namelijk anders en dat maakt ook dat elke situatie en elk aandachtsgebied verschilt. Onderstaand lichten wij de belangrijkste elementen van dit project uit.

Diverse gebruiksfuncties

In het kindcentrum is een basisschool, kinderopvang en buitenschoolse opvang gehuisvest. Op de tweede verdieping is een sportvoorziening aanwezig. Daarnaast is er een welzijnsruimte die door de gemeente wordt gebruikt. Iedere functie heeft een eigen plek gekregen binnen het centrum met elk een eigen entree en herkenbaarheid. In de installaties is hier rekening mee gehouden door onder andere het gebruik van toegangscontrole en de mogelijkheid om verlichting en temperatuur in de diverse ruimtes separaat te kunnen regelen. Op deze manier kunnen de gebruikers afzonderlijk van elkaar van het gebouw gebruik maken. Daarnaast zijn diverse ruimtes, bijvoorbeeld waar kinderen op de grond spelen, voorzien van vloerverwarming.

Volledig elektrisch

Zoals bij meerdere nieuwbouwwijken tegenwoordig het geval is, is er geen aardgasaansluiting aanwezig. In plaats van CV-ketels is hierom gekozen voor warmtepompen welke voor piekvraag worden aangevuld met een elektrische ketel. Daarnaast zijn er door Montage Jongens op het dak PV-panelen geplaatst, waardoor de school grotendeels kan voorzien in de eigen energievraag.

Frisse scholen klasse B

De school voldoet aan Frisse Scholen klasse B. Hiermee bespaart de school energie, maar is het wel verzekerd van een gezond binnenklimaat als het gaat om luchtkwaliteit, temperatuur en comfort, licht en geluid. Hiervoor is onder andere gebruik gemaakt van VAV-kleppen op basis van CO2 en temperatuur die ervoor zorgen dat de luchtkwaliteit in alle lokalen en leerpleinen optimaal is. De luchtbehandelingskasten zijn daarom voorzien van eigen warmtepompen, waardoor deze onafhankelijk van de overige installatie kan functioneren en gemakkelijk kan schakelen tussen verwarmen en koelen.

 

Kindcentrum BuitenRijck Kindcentrum BuitenRijck Kindcentrum BuitenRijck Kindcentrum BuitenRijck Kindcentrum BuitenRijck Kindcentrum BuitenRijck Kindcentrum BuitenRijck Kindcentrum BuitenRijck
Bekijk de Academy
Benieuwd hoe wij u kunnen helpen met uw project?
Neem contact met ons op
Lomans