Moderne installaties in het monumentale kantoorpand van Jongerius

Looptijd:                 augustus 2017 – april 2018

Opdrachtgever:  Stichting Vrienden van Jongerius

W-installaties:      binnenriolering, sanitairinstallatie, verwarmingsinstallatie, warmtepomp, koud- en warmwaterinstallatie, luchtbehandelingsinstallatie

E-installaties:     verlichtingsinstallatie, brandmeldinstallatie, inbraakinstallatie, data installatie, krachtinstallatie, intercominstallatie, PV-panelen


 

Aan de rand van Utrecht ligt het terrein van Jongerius, wat na zestig jaar weer terug in handen van deze familie is. In 2017 werd opdracht gegeven aan de combinatie Heilijgers/Lomans om het kantoorgebouw op het perceel onder leiding van Blauw Architecten terug te brengen naar de originele staat, maar mét de faciliteiten van een congrescentrum.

Typisch Lomans

We verdiepen ons graag in de cultuur en het specifieke gebruik van het gebouw. Aan de hand van de situatie en aandachtsgebieden analyseren we wat voor een betreffend gebouw de beste oplossing is. De eisen, wensen en de behoeftes van de klant stellen wij hierin voorop. Elk gebouw en elke klant is namelijk anders en dat maakt ook dat elke situatie en elk aandachtsgebied verschilt. Onderstaand lichten wij de belangrijkste elementen van dit project uit.

Behoud van karakteristieke eigenschappen

Aan de buitenkant van het oude kantoorpand is de gevel gerenoveerd met behoud van zijn karakteristieke eigenschappen. Ook het interieur geeft door kleur- en materiaalkeuze het gevoel terug te gaan in de tijd. We hebben onze moderne technieken zoveel mogelijk weten weg te werken, zoals het verbergen van radiatoren en speakers achter de lambrisering van de gevelbanken in het Grand Café en de verwerking van de authentieke wandstopcontacten. Aan de andere kant van het gebouw bevinden zich een grote presentatieruimte en tussenverdiepingen met toiletten, kantoorruimte en een garderobe. Een lift brengt bezoekers naar de eerste verdieping, waar zich twee vergaderruimtes bevinden die gescheiden worden door een glazen wand. De techniek is grotendeels ondergebracht in de kelder. Zo zijn hier naast de elektrische CV ketel, de regelkast en een elektraverdeler ook opbergruimtes, koelcellen, een spoelkeuken en de voorzieningen van de biertap te vinden.

Volledig elektrisch

Zo oud als het lijkt, zo nieuw is de techniek die in het gebouw schuilgaat. We hebben er voor kunnen zorgen dat het gebouw all-electric is door het gebruik van nieuwe ventilatietechnieken, een verwarmingssysteem dat wordt aangestuurd door een warmtepomp, en LED-verlichting die verhult is achter houten decoratieringen. Om het energieverbruik te compenseren, heeft Montage Jongens zonnepanelen geïnstalleerd.

Een monumentaal pand

De niet alledaagse bouwwijze van het pand, maakte dit tot een bijzonder project. We hebben creatieve oplossingen bedacht om de verschillende componenten weg te werken en het is uniek dat in dit oude monument de luchtbehandeling volledig onzichtbaar is. De diversiteit in verlichting en het schakelmateriaal, zoals het verlichten van de enorme luifel met bulls-eyes en de verlichting in de torens, hebben we met behulp van strakke communicatie kunnen realiseren. Door goede engineering en veel overleg op locatie is er een resultaat bereikt om trots op te zijn.

 

Jongerius Jongerius Jongerius Jongerius Jongerius
Benieuwd hoe wij u kunnen helpen met uw project?
Neem contact met ons op
Lomans

Ben jij benieuwd naar Lomans als werkgever?

Kom op 5 maart naar ons kennismakingsevenement!

Lees meer