Sluiten

Circulair en energieneutraal gebouw

Maart - december 2019
Sport
Smart Buildings / Werktuigkunde
Meer informatie?

Een circulair en energieneutraal kleedkamergebouw vervangt het oude gebouw op Sportpark Lunetten in Utrecht. Lomans verzorgde alle gebouwgebonden installaties, inclusief zonnepanelen. Tijdens het traject werkten we intensief samen met Gemeente Utrecht en alle bouwpartners om de circulaire aanpak zo doeltreffend mogelijk toe te passen. De Gemeente Utrecht was duidelijk over de duurzame ambitie bij dit project; het gebouw moet zo circulair mogelijk zijn én energieneutraal. Daarnaast dient het uiteraard te beschikken over een gezond en comfortabel klimaat en moet het voldoen aan de KNVB-normen. Het project werd als pilot beschouwd voor toekomstige circulaire projecten binnen de groeiende gemeente.

Circulair bouwen

Bij circulair bouwen wordt uitgegaan van het oneindige hergebruik van beschikbare grondstoffen, wat in de praktijk betekent dat voor alle onderdelen gezocht moet worden naar methodieken om zo efficiënt mogelijk met de beschikbare grondstoffen om te gaan.

Circulaire toepassingen op bouwkundig niveau zijn onder andere de isolatie in de vorm van spijkerbroeken, het gebruik van eerder “geoogste” kozijnen en deuren en het toepassen van zogenoemde Clickbricks; stenen die niet gemetseld worden en daardoor later kunnen worden hergebruikt. Een aantal installatiematerialen in het bestaande gebouw is vóór de sloop “geoogst” (veiliggesteld). Tijdens het project hebben we zoveel mogelijk van deze materialen toegepast in de nieuwbouw.

  • Energieneutraal

  • Social return