Een perfect binnenklimaat voor de groei van bloemen en planten

Looptijd:                 2010 – heden

Opdrachtgever:    Bloemenveiling Plantion, Ede

W-installaties:      cv-ketels, warmtepompen, luchtverwarmers, boilers, hydrofoor, waterinstallatie, koeling, luchtbehandeling, CO/LPG/NO2-detectie en regeltechniek.


 

Lomans is sinds 2010 vaste onderhoudspartner voor alle werktuigbouwkundige installaties van Plantion. Deze installaties hebben we in 2010 overigens ook zelf verzorgd en opgeleverd tijdens de bouw van het pand. Wij verzorgen zowel het preventief als correctief onderhoud. Dat een snelle storingsopvolging bij een bloemenveiling als deze enorm belangrijk is, moge duidelijk zijn. Het proces van Plantion moet immers altijd doorgaan en de veiling kan zich niet permitteren dat bloemen niet op de juiste temperatuur blijven of dat de afmijnzaal niet gebruikt kan worden voor de verkoop van de bloemen.

Typisch Lomans

We verdiepen ons graag in de cultuur en het specifieke gebruik van het gebouw. Aan de hand van de situatie en aandachtsgebieden analyseren we wat voor een betreffend gebouw de beste oplossing is. De eisen, wensen en de behoeftes van de klant stellen wij hierin voorop. Elk gebouw en elke klant is namelijk anders en dat maakt ook dat elke situatie en elk aandachtsgebied verschilt. Onderstaand lichten wij de belangrijkste elementen van dit project uit.

Verse lucht en ventilatie

Plantion telt maar liefst 65.000 m2 en bestaat onder andere uit verschillende (enorme) koelingen, een afmijnzaal, een groencentrum en een verlaadhal. In de laatste ruimte halen kopers hun bloemen en planten op en op het dagelijkse toppunt van de veiling staan in deze hal dan ook veel bussen en vrachtwagens. Belangrijk is dus dat in deze hal altijd voldoende verse lucht ingeblazen wordt, zodat hier altijd sprake is van een gezonde werkomgeving. Door middel van ventilatieregeling wordt voorkomen dat er onnodig veel lucht in deze hal geblazen wordt. Deze ruimte wordt bovendien beveiligd tegen een teveel aan rookgassen door CO/LPG/NO2-detectie.

Gebouwbeheersysteem voor een optimaal eindproduct

In het groencentrum kweekt Plantion haar eigen bloemen en planten voor afname door hoveniers en groothandels. Om topkwaliteit te kunnen waarborgen is de aanwezigheid van de juiste hoeveelheid licht, lucht en water cruciaal. De natuurlijke ventilatieluiken en zonneschermen zijn gekoppeld aan het gebouwbeheersysteem (GBS). Door het meten van de buitentemperatuur, windrichting, hoeveelheid regen en relatieve luchtvochtigheid kunnen we de ideale stand van de luiken en schermen bepalen. Op deze manier creëren we een perfect binnenklimaat voor de groei van bloemen en planten. Een prachtig voorbeeld van hoe het GBS en de werktuigbouwkundige installaties ten dienst staan van het primaire proces van Plantion.

Proactief advies

Met onze kennis en (duurzaamheids-)expertise zorgen wij continu voor een optimalisatie van het proces en de installaties. Onze monteurs en contractbeheerders monitoren bij ieder onderhoud welke optimalisaties mogelijk zijn. We adviseren hierbij onder andere op het gebied van kwaliteit, budget en duurzaamheid.

Ervaringen

Onze afdeling beheer & onderhoud ontzorgt opdrachtgevers als Omnisport, Rhenus, Talpa (ITV Studios), Van Oord Dredging & Marine Contractors, PPG Coatings en EndemolShine Nederland. Naast het verzorgen van het preventief en correctief onderhoud zien we onze rol vooral als installatie-expert. We hebben alle kennis en kunde in huis om de panden van onze opdrachtgevers zo toekomstbestendig, duurzaam en comfortabel mogelijk te maken.

Bloemveiling Plantion Bloemveiling Plantion Bloemveiling Plantion
Bekijk de Academy
Benieuwd hoe wij u kunnen helpen met uw project?
Neem contact met ons op
Lomans