Uitbreiding Avioport Schiphol voor huurder Samsung

Looptijd: maart 2016 – maart 2017
Opdrachtgevers: Heembouw en Tétris
E-installaties: Verlichting, inbraakinstallatie, vloergoten, krachtinstallatie, verdeelkasten, brandmeldinstallatie, ontruimingsalarminstallatie
W-installaties: Hemelwaterafvoer, vuilwaterafvoer, tapwaterinstallatie, gekoeld waterinstallatie, CV, luchtbehandeling 

Het gebouw Avioport bevindt zich op Schiphol Centrum en vormt de nieuwe thuisbasis van Samsung Electronic Benelux. Om het pand helemaal aan te laten sluiten op de wensen van Samsung, werd een uitbreiding van 1.200m2 gerealiseerd. De uitbreiding maakte plaats voor een bedrijfsrestaurant, conferentiecentrum en kantoorfaciliteiten. Lomans was verantwoordelijk voor de elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties.

Typisch Lomans

We verdiepen ons graag in de cultuur en het specifieke gebruik van het gebouw. Aan de hand van de situatie en aandachtsgebieden analyseren we wat voor een betreffend gebouw de beste oplossing is. De eisen, wensen en de behoeftes van de klant stellen wij hierin voorop. Elk gebouw en elke klant is namelijk anders en dat maakt ook dat elke situatie en elk aandachtsgebied verschilt. Onderstaand lichten wij de belangrijkste elementen van dit project uit.

Twee fases

“Het project bestond eigenlijk uit twee fases”, licht Projectleider Patrick Burgers (elektrotechniek) toe. “In de eerste fase hebben we in opdracht van bouwkundig aannemer Heembouw de installaties in de uitbreiding verzorgd. De tweede fase voerden we uit in opdracht van Tétris en bestond uit een zogeheten inbouwpakket. We hebben de installaties in een gedeelte van de bestaande bouw, bestaande uit diverse keukens en een conferentiegedeelte, aangepast op de wensen van Samsung.”

Ontwerpen met BIM

De uitdagende deadlines zorgden ervoor dat efficiënt werken pure noodzaak werd, op alle gebieden. De korte doorlooptijd is één van de redenen geweest om de uitbreiding in 3D te ontwerpen met BIM (Bouw Informatie Model). “Adviseur Halmos schreef een richtlijnenbestek, van waaruit wij aan de slag zijn gegaan”, geeft Projectleider Martin van Dijk (werktuigbouwkunde) aan. “Al vanaf het eerste ontwerp zijn de BIM-modelleurs van alle bouwpartners gezamenlijk opgetrokken. Tot op de kleinste details werden knelpunten direct zichtbaar en konden deze dus meteen ondervangen worden. Dit zorgde ervoor dat er geen tijd verloren ging in de uitvoering.”

Gezamenlijke uitdagingen

Dat een nauwe samenwerking gestimuleerd wordt door het werken met BIM, blijkt wel uit de uitdagingen waar het team mee te maken had. Martin vervolgt: “Onder het pand bevindt zich een parkeerkelder. De luchtbehandelingskast is in de parkeerkelder geplaatst, onder de uitbreiding. Om de buitenluchtaanzuig te kunnen realiseren, moesten de luchtkanalen onder de nieuw te bouwen fundering doorgelegd worden. Goede communicatie en een gezamenlijk 3D ontwerp zorgden ervoor dat dit naadloos op elkaar aansloot. Terwijl Heembouw met de fundering bezig was, hebben wij de kanalen er onderdoor gelegd. Dit kan alleen vlekkeloos gaan als het ontwerp perfect in elkaar steekt én goed gepland wordt. We hebben dan ook gewerkt met een gezamenlijke Lean planning. Hierin waren alle werkzaamheden per dag in detail weergegeven.”

Geheel op wens van Samsung

De uitstraling van Avioport werd aangepast op de wensen van huurder Samsung. Vanzelfsprekend is waar mogelijk gewerkt met Samsung producten. Om energie te besparen is gewerkt met warmteterugwinning in de luchtbehandelingskast. “De opzet en indeling van het conferentiecentrum is een pilot geweest. Is de opzet hier succesvol, dan voert Samsung deze in haar andere vestigingen in Europa ook door. Ontzettend leuk dus om te zoeken naar de beste installatiekeuzes”, zegt Patrick. Belangrijk was ook dat de gebruikers van het pand geen overlast ervaarden van de werkzaamheden. Samsung had een deel van het pand namelijk al in gebruik genomen. Door het plaatsen van stofschotten en een goede afstemming met de gebruikers, werd de overlast tot een minimum beperkt.

Tijdige oplevering

“Uiteraard was het voor Samsung ook belangrijk dat de deadlines gehaald zouden worden, zodat op tijd gebruik kon worden gemaakt van de uitbreiding en de aangepaste delen in het bestaande pand”, vervolgt Patrick. “Tijdens de realisatie van het inbouwpakket was een goede afstemming op de bouwplaats cruciaal. Andere partijen zoals leveranciers van vloeren, wanden, plafonds en AV-installaties moesten hun werkzaamheden immers ook afronden. Door een goede communicatie en één vast team gedurende het gehele project is dat meer dan geslaagd.”

Prachtig eindresultaat

“Samsung is ontzettend tevreden”, vertelt Patrick. “Daar kan ik gewoon ontzettend trots op zijn. Dit project bewijst maar weer dat nauwe samenwerking met andere bouwpartners heel belangrijk is. Daarnaast hebben we echt kunnen laten zien welke meerwaarde wij bieden als totaalinstallateur. We zorgden ervoor dat alle installaties naadloos op elkaar aansluiten en waren vanaf het eerste ontwerp betrokken. Met een prachtig nieuw onderkomen voor Samsung als eindresultaat!”

Avioport schiphol Avioport schiphol Avioport schiphol Avioport schiphol
Benieuwd hoe wij u kunnen helpen met uw project?
Neem contact met ons op
Lomans

Ben jij benieuwd naar Lomans als werkgever?

Kom op 23 mei naar ons kennismakingsevenement!

Lees meer