Slimme gebouwen

 

 

Tegenwoordig zijn gebouwen uitgerust met een ontelbaar aantal sensoren die data verzamelen. Bovendien slaan steeds meer huis-, tuin- en keukenapparaten data op en wisselen deze onderling uit. Hierdoor groeit de beschikbare data om ons heen enorm snel. Dit geldt zeker ook voor de gebouwgerelateerde data. Denk aan de verschillende installaties in een gebouw, maar ook aan gebruiksapparatuur als printers en koffieautomaten. Deze data bezit informatie die gebruikt kan worden voor verschillende doeleinden. De grote uitdaging zit dan ook in het verwerken, analyseren en interpreteren van de data en het vinden van de juiste doeleinden hiervoor.

De eerste stap naar een slimme omgeving is het vertalen van beschikbare data naar kennis

 

Meerwaarde creëren door middel van data-analyse

Door terugkerende patronen te vinden in de data en deze op waarde te schatten kunnen wij meerwaarde creëren uit Big Data. Deze patronen gebruiken we om gebouwen slimmer te laten handelen en in te spelen op mogelijke problemen, voordat deze voor de gebruiker merkbaar worden. Het gevolg hiervan is dat deze gebouwen comfortabeler en energiezuinig worden, bovendien wordt de productiviteit van de gebruikers verhoogd. Kortom, een betere samenwerking tussen mens en zijn omgeving.

 

Verschillende prestatie-pakketten

De gemeten data geven wij, in samenwerking met Octo, weer in een informatiesysteem in de vorm van een webapplicatie. Zo is uw gebouwdata altijd gemakkelijk inzichtelijk via uw computer, tablet of mobiele telefoon. We bieden diverse pakketten aan, zoals:

  • ‘Comfort & Gezondheid’ (WELL);
  • ‘Energie monitoring’; ‘BREEAM’;
  • ‘Bezetting’; ‘Wayfinding’
  • ‘Legionella Detectie’.

Het resultaat is dat u bewuster bent van de gebouwprestaties, waardoor u productiever kunt omgaan met het gebouw. De verschillende pakketten maken gebruik van dezelfde sensoren en zijn daardoor makkelijk te combineren. Wanneer mogelijk gebruiken we ook data uit andere gebouwsystemen. Naast de vier bovengenoemde pakketten zijn er tal van mogelijkheden voor nieuwe data-analyses die aansluiten bij uw specifieke vraagstuk.

‘Door ICT te combineren met architectuur, dagelijkse voorwerpen en ons eigen lichaam kunnen we sociale, economische en ecologische problemen verhelpen’

– Pieter Ballon (2016)

 

Overzichtelijk weergegeven in een dashboard

Naast de webapplicatie kan een presentatie-dashboard geprojecteerd worden op een centraal scherm of tv. Hierbij kan ook een 3D weergave van het gebouw toegevoegd worden. Om de voortgang van optimalisatie te bewaken is het goed om alle belanghebbenden op de hoogte te stellen van de prestaties van uw gebouw. Hierom bieden wij ook de mogelijkheid om eens per kwartaal een rapport op te stellen en dit samen aan tafel te bespreken.

 

Door de huidige technologische ontwikkelingen kunnen we steeds meer nieuwe vraagstukken inzichtelijk maken met behulp van data. Eenvoudige metingen resulteren zo in waardevolle nieuwe inzichten. Bovendien is het verzamelen en analyseren van gebouwdata de eerste stap naar een slimme omgeving. Deze slimme omgeving is in staat in te spelen op uw eigen specifieke wensen en ondersteunt u in alledaagse bezigheden. Wilt u meer informatie over de pakketten of heeft u andere vraagstukken waar wij u mee kunnen helpen, neem dan nu contact op!

 

We komen graag langs voor een gesprek
Neem contact met ons op
Bekijk de Academy
Lomans