Van architect naar software engineer

Stefan Kramer

Naam: Stefan Kramer
Leeftijd: 26 jaar
Functie: Software Engineer

 

 

 

 

Hoe ben je bij Lomans terecht gekomen?

Tijdens mijn studie architectuur wilde ik graag relevante werkervaring opdoen. De vader van een goede vriend van mij werkt bij Lomans en zodoende ben ik voor één dag per week als (3D) tekenaar begonnen. Toen ik mijn studie had afgerond ging ik op zoek naar een baan in de architectuur. Hierin was op dat moment weinig werk te vinden en hetgeen wat ik graag wilde doen, gebouwen ontwerpen, ging op korte termijn niet lukken. In de periode dat ik aan het solliciteren was ben ik extra dagen bij Lomans gaan werken. Naast het tekenwerk heb ik toen een BIM-optimalisatieplan geschreven om het proces waarmee de modellen tot stand worden gebracht te verbeteren.

Toen de algemeen directeur begreep dat ik aan het solliciteren was zijn we in gesprek gegaan om de mogelijkheden voor een baan binnen Lomans te bespreken. Nu ben ik alweer drie maanden aan de slag als software engineer voor ‘Smart Buildings’ (slimme gebouwen) bij Lomans.

Smart Buildings, ofwel slimme gebouwen, wat zijn dit?

Gebouwen zijn tegenwoordig uitgerust met een ontelbaar aantal sensoren die data verzamelen. Bovendien slaan steeds meer huis-, tuin- en keukenapparaten data op en wisselen deze onderling uit, waardoor de beschikbare data om ons heen enorm snel groeit. Dit geldt zeker ook voor de gebouw gerelateerde data. Denk hierbij aan alle verschillende installaties in een gebouw, maar ook aan gebruiksapparatuur als printers en koffieautomaten. Deze data bezitten informatie die gebruikt kan worden voor verschillende doeleinden. De grote uitdaging zit dan ook in het verwerken, analyseren en interpreteren van de data en vinden van de juiste doeleinden hiervoor. Door terugkerende patronen te herkennen in de data en deze op waarde te schatten kan namelijk waarde gecreëerd worden uit Big Data. Deze patronen kunnen gebruikt worden om gebouwen slimmer te laten handelen en te laten anticiperen op mogelijke problemen, voordat deze voor de gebruiker merkbaar worden. Hierdoor krijgt een gebouw meer een ondersteunende functie in plaats van slechts een beschermende schil tegen de buiten condities. Het gevolg hiervan is dat deze gebouwen comfortabeler worden, energie besparen en de efficiëntie wordt verhoogd; een betere samenwerking tussen mens en zijn omgeving.

Wat doet Lomans met Big Data?

Bij Lomans zijn we bezig met het verzamelen van alle beschikbare gebouwdata en deze overzichtelijk weer te geven in een online dashboard. Het doel is om aan de hand van deze data bepaalde vraagstukken voor klanten op te lossen. Dit doen wij in samenwerking met het software bedrijf Octo.

Hoe ziet een normale werkdag voor jou eruit?

Mijn dagelijkse werkzaamheden zijn heel divers; zoeken naar geschikte projecten, praten met geïnteresseerde partijen, ontwikkelen van het dashboard, onderzoeken van nieuwe analysemogelijkheden, zoeken naar en testen van nieuwe sensoren en het maken van een passend verdienmodel. Dagelijks vraag ik mezelf af: “Wat is de wens van onze klanten en hoe kunnen we daarvoor het informatiesysteem zo goed mogelijk inzetten?”. Deze vraag staat centraal in al mijn werkzaamheden. Net als bij iedere nieuwe dienst bestaat dit veel uit ontwikkelen, kijken of het werkt, om vervolgens te reflecteren en opnieuw te gaan ontwikkelen.

Wat maakt jouw werk uitdagend?

Het aanbieden van dit informatiesysteem is een compleet nieuwe dienst bij Lomans. Stefan KramerElk onderdeel mag ik zelf opzetten, zoals het finetunen van het product, het zoeken van klanten, de gesprekken met de klant tot aan het bepalen van de prijs. Eigenlijk voelt het af en toe alsof je een eigen bedrijfje runt. Hierin krijg ik veel eigen verantwoordelijkheid. Mijn leidinggevende zegt altijd; ik neem je niet mee aan het handje. Dat vind ik erg prettig, want ik kan op deze manier snel schakelen en het geeft een gevoel van vertrouwen. Soms is het natuurlijk ook wel eens lastig als ik vastloop, maar daar leer ik juist ook veel van door zelf met oplossingen te komen. Op dat soort momenten kan ik overigens altijd terecht bij mijn leidinggevende of bij andere collega’s om te overleggen.

Hoe haal je plezier uit je werk?

Het Smart Buildings principe is een innovatief thema en dit vind ik erg interessant. Binnen de bouwsector is big data op dit moment volop in ontwikkeling. Er zijn nog veel dingen onbekend, maar wij lopen hier zeker op installatietechnisch gebied in voorop. Het geeft mij veel energie om hieraan bij te kunnen dragen.

Wat zijn jouw ambities in je huidige werk?

Dat we het systeem toe kunnen passen bij het grootste deel van onze projecten, zodat Lomans de installatieprestaties verder kan optimaliseren. Met alle voordelen van dien voor de klant. Daarnaast wil ik het concept nog verder ontwikkelen binnen Lomans. Hiermee bedoel ik naar nog slimmere gebouwen toe werken; naar systemen die echt anticiperen op de gebruiker en de omgeving en op die manier een bijdrage leveren aan het steeds slimmer worden van de bebouwde omgeving.

Hoe is de sfeer bij Lomans?

Er heerst een gezellige sfeer, zowel toen ik één dag per week werkte als nu, nou ik fulltime werk. Mijn collega’s zijn erg behulpzaam wanneer ik vragen heb, waardoor het werk ook een stuk leuker en gemakkelijker wordt. Ik zit op een afdeling met twee startups, Montage jongens en de Groene Jongens. Zij weten als geen ander hoe het is om een nieuw product of dienst in de markt te zetten. Met 240 werknemers is Lomans een aardig groot bedrijf, dus ik ken nog lang niet iedereen. Door deze functie krijg ik wel met steeds meer mensen te maken binnen de organisatie. Zo leer ik iedereen goed kennen.

Waar ben je trots op?

Waar ik trots op ben? Dat is lastig… Ik werk hier nog maar kort en ben zeker met dit project nog maar kort bezig. Wat ik mooi vind om te zien is dat we door middel van vrij eenvoudige metingen inzicht kunnen bieden in bijvoorbeeld het comfort en het energieverbruik van een gebouw. Op deze manier kunnen we klanten echt helpen met het oplossen van bepaalde vraagstukken Voor Lomans kan de data waardevol zijn voor het ontwerp van toekomstige installaties. Aan de hand daarvan creëren we een zo duurzaam mogelijke installatie, gebaseerd op gerealiseerde referentie projecten. Hierdoor is de dienst waardevol voor meerdere partijen.

Benieuwd naar jouw carrièremogelijkheden bij Lomans
Bekijk onze vacatures
Lomans