Ontmoet onze mensen – Jeroen Klinkenberg

Naast elektrotechniek en werktuigbouwkunde zijn wij bij Lomans ook gespecialiseerd in intelligente technieken. Jeroen Klinkenberg, adviseur bij Lomans, vertelt u meer over zijn functie en de mogelijkheden van intelligente technieken.

Lees onderstaand het interview en bekijk de video.

Ontmoet onze mensen - Intelligente technieken

Intelligente technieken, wat zijn dat?

Intelligente technieken zijn de technieken die nodig zijn om het IQ van een gebouw te verhogen. Veel gebruikte termen zijn bijvoorbeeld gebouwautomatisering, gebouwbeheerssysteem of zwakstroominstallaties. Verschillende termen, dezelfde betekenis. Het laat losse technieken ‘met elkaar praten’. Het resultaat is meer comfort, veiligheid, rendement en efficiency maar zeker ook onderhouds- en gebruiksgemak.

 

Kun je een voorbeeld geven van intelligente technieken?

Intelligente technieken zijn er in veel verschillende varianten. Zo zijn er bijvoorbeeld sensoren die beweging, licht, temperatuur en infrarood meten. Hierdoor hebben beheerders inzicht in het gebruik van het gebouw, wat leidt tot energiebesparing en efficiëntie. Als een ruimte leeg is, worden lampen bijvoorbeeld automatisch uitgeschakeld en wordt ventilatie tot een minimum beperkt. Als een gebruiker de ruimte betreedt, wordt alles weer ingeschakeld. Als de gebruiker meer licht wil in de ruimte, kan diegene dit aanpassen door middel van een app.

Een ander leuk voorbeeld is dat het openen en sluiten van honderden overheaddeuren bij distributiecentra wordt bijgehouden en na 20.000 bewegingen gaat er automatisch een mail naar de leverancier voor onderhoud.

Om ervoor te zorgen dat wij de klant direct kunnen helpen is het met behulp van intelligente technieken mogelijk om op afstand in te loggen in bijvoorbeeld de camera of inbraak- en brandbeveiligingsinstallaties. Bij brandbeveiligingsinstallaties zijn daar wel restricties aan. Het is niet zomaar toegestaan om een brandmelding op afstand te resetten, wat uiteraard begrijpelijk is.

 

Hoe onderscheiden intelligente technieken zich van de ‘originele technieken’?

De oudere systemen werkten allemaal los van elkaar en communiceerden niet met elkaar.

Dit was aanzienlijk minder gebruiksvriendelijk. Organisatorisch vergde het veel meer tijd en energie om informatie uit de systemen te halen, het comfort en de veiligheid op peil te houden. Verlichting en verwarming brandden onnodig lang. Nu is het bijvoorbeeld zo dat bij het inschakelen van de inbraakinstallatie diverse installaties worden uitgeschakeld. Kortom de moderne systemen vergen minder organisatorische maatregelen.

 

Hoe maakt Lomans gebruik van intelligente technieken?

Met intelligente technologieën kunnen we het welzijn van mensen in een gebouw bepalen. Lomans ontwerp, installeert en onderhoud gebouwbeheer- en beveiligingssystemen. Deze bieden oplossingen voor HVAC, toegangsbeheer, videobewaking, lichtmanagement en energie-efficiency. Dit resulteert in een comfortabele, economische en veilige omgeving in scholen, universiteiten, ziekenhuizen, hotels, vliegvelden, winkelcentra, fabrieken, regeringsgebouwen en ieder ander gebouw dat u maar kunt bedenken.

 

Kun je een voorbeeld geven waar de intelligente technieken goed tot zijn recht komen?

Intelligente technieken komen goed tot zijn recht in diverse gebouwen. Aan de hand van de situatie en aandachtsgebieden analyseert Lomans wat voor het betreffende gebouw de beste oplossing is. Zo kan er voor ieder gebouw een passende installatie worden gevonden. Van hotels tot kantoorgebouwen. Wij zijn volledig op de hoogte van de wetten en regels en adviseren de klant graag over de mogelijkheden.

We komen graag langs voor een gesprek
Neem contact met ons op
Lomans